Cap acord. Un veí de l’Empordà serà jutjat per haver escridassat el magistrat Pablo Llarena, quan sortia en cotxe d’un sopar en un restaurant l’estiu del 2018. La Fiscalia li demana un any i sis mesos de presó i pagar una multa de 1.440 euros per un delicte d’atemptat contra l’autoritat.  Carles Ruiz, Xarly, defensat per l’advocat Josep Rosell, ha comparegut aquest dijous al jutjat Penal 3 de Girona per realitzar una vista de conformitat, com fixa la llei, i s’ha negat a declarar-se culpable ni ha acceptat cap acord, que podria implicar-li la reducció del càstig, segons ha confirmat el seu advocat. El gabinet de premsa del TSJC ha detallat que les úniques parts personades en aquest procediment, la Fiscalia i l'acusat, no han arribat a una conformitat. Ara, la magistrada fixarà la data del judici, en el qual, el jutge Llarena haurà de declarar com a testimoni perquè ratifiqui el suposat atac. L'advocat de Xarly reclama que sigui presencial i no en videoconferència des de Madrid.

Els fets van passar la nit del 28  de juliol de 2018, a la sortida d’un restaurant de Mont-ras. Pablo Llarena, instructor de la causa penal al Tribunal Suprem contra els independentistes catalans, va anar a sopar amb la seva dona i uns amics, entre ells l’exlíder del PP a Barcelona Alberto Fernández Díaz. En l'escrit d'acusació, la Fiscalia afirma que Xarly i un grup de persones van anar a l'aparcament i van envoltar el cotxe  oficial del magistrat. Segons la Fiscalia, el veí va pujar al capó del vehicle i va picar dos cops amb una ampolla de vidre, i després va anar a la finestra del darrere, on era Llarena i va donar-li cops, mentre els altres li cridaven "fill de puta" i "els carrers seran sempre nostres". Al final, la conductora va marxar d'allà i el vehicle no va patir cap dany, indica el relat del ministeri fiscal.

Independentistes investigats

Aquella mateixa nit, a poca distància, es feia un acte d'homenatge a Jordi Sánchez, que va aplegar centenars de persones. Alguns components del CDR de Palafrugell (Baix Empordà) van acostar-se fins a l'establiment on estava Llarena i van protestar amb crits com "Els carrers seran sempre nostres" o "Benvingut a l'Empordà". Per això, els Mossos d’Esquadra van fer una investigació i van identificar a integrants de grups independentistes de la zona, i a organitzadors de 'sopars grocs', i finalment, el procediment penal ha continuat contra Xarly. El jutge Llarena ha tingut escolta policial també quan està de vacances a l’Empordà i a la Vall d’Aran, on té residència, a l'entrada de la qual van fer-li pintades al carrer.

La declaració de Llarena

En el procediment, l’advocat Josep Rosell ha exigit que el jutge Llarena estigui presencialment en el judici si es considera víctima d’un atemptat contra la seva persona per poder fer-li correctament l’interrogatori. La magistrada de Girona ho ha de resoldre. Per ara, ha acceptat la reclamació de la defensa que també declarin com a testimonis la dona de Llarena, la magistrada Gema Espinosa i Fernández Diaz, ja que eren en el moment dels fets.

@XarlyRF es defineix a Twitter com a “represaliat per cridar” i té un grup de suport @absolucióXarly, que demana la seva absolució i el considera un dels afectats contra la llibertat d’expressió. El grup ha fet distints actes de campanya per recaptar diners per afrontar el “judici polític per donar la benvinguda al jutge Llarena a l’Empordà”. En sortir del jutjat, ha piulat: "Continuem la lluita!"

Des de la tardor de 2017, centenars de veïns anònims han estat investigats per haver donat suport al procés d’independència de Catalunya, haver participat en les protestes de Tsunami Democràtic o haver piulat en defensa de l’escola catalana, com el cas dels investigats per suposadament haver increpat a Twitter a la família d'una escola de Canet de Mar, que va aconseguir que el TSJC dictés més hores de castellà a la classe de la seva filla.