Ens remuntem al mes de juliol de 2018 quan una quinzena d'integrants del CDR van protestar en veure Pablo Llarena sortint d'un restaurant de Mont-ras (Baix Empordà). El jutge instructor de la causa de l'1-O sopava amb l'aleshores líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández-Díaz, en una coneguda rostisseria del municipi. Tot plegat a escassos dos quilòmetres d'on es feia un acte d'homenatge a Jordi Sánchez i que va aplegar centenars de persones.

Alguns components del CDR de Palafrugell (Baix Empordà) van acostar-se fins a l'establiment on estava Llarena i van protestar amb crits com "Els carrers seran sempre nostres" o "Benvingut a l'Empordà". 

Ara, tres anys després dels fets, la fiscalia demana una pena d'un any i mig de presó "per atemptat a la autoritat" per a un dels detinguts per aquella protesta. A més a més, li demana una multa de 1.500 euros, segons explica El Confidencial.

"Mogut pel seu rebuig al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena Conde, degut a la participació del mateix com a magistrat instructor de la causa especial 20907/2017 seguida al Tribunal Suprem per un relicte de rebel·lió en la que han sigut processats els principals líders independentistes de Catalunya, el detingut va anar a l'aparcament del restaurant Can Cou-Cou, integrat en un grup d'unes vuit persones, sobre les 00:30 hores del dia 29 de juliol de 2018 i van esperar a que l'Excmo. magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena Conde sortís amb el seu cotxe oficial del servei d'escorta", relata el fiscal a l'escrit que ha tingut accés el citat digital.

El fiscal indica que un cop van localitzar el cotxe de Llarena, les persones que protestaven el van envoltar per impedir que sortís de l'aparcament. A més a més, afegeix que "l'acusat amb ànim de menyscabar el principi d'autoritat que representa el magistrat, portant una ampolla de vidre a la mà, va pujar damunt el capó del vehicle i el va colpejar en dues ocasions".

El detingut

La policia espanyola va detenir un home per aquella protesta a les portes del restaurant de Mont-ras on sopava el jutge del Tribunal Suprem. El detingut va ser traslladat a la comissaria de la Verneda per prendre-li declaració. En el seu moment, el seu advocat, David Aranda, ja va explicar que se l'acusava d'un delicte d'atemptat a l'autoritat.

El veí de Palafrugell investigat per participar a la protesta, va declarar el març de 2019 que estava exercint el seu dret a la llibertat d'expressió i de protesta. Per la seva banda, el jutjat d'instrucció 4 de la Bisbal d'Empordà investigava l'activista per incitació a l'odi i atemptat a l'autoritat. Uns delictes que el seu advocat va titllar de "desproporcionats". "Ningú va agredir ningú i no pot ser un delicte d'odi perquè és per protegir minories", va apuntar la defensa que qualificava la investigació d'"absurda".

 

Foto principal: El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena / ACN