Amb el rellotge en compte enrere, la CUP continua la pressió sobre Junts per Catalunya perquè doni el seu "sí" a la investidura de Pere Aragonès. Divendres se celebrarà el primer plenari al Parlament per escollir el 132è president de la Generalitat i les formacions independentistes continuen les negociacions. ERC i la CUP ja han arribat a un preacord i ara busquen el suport dels de Laura Borràs, que asseguren que necessiten més temps per negociar en profunditat i poder assolir un Govern estable. 

En aquest sentit, la portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha confiat aquest dimarts que JxCat "assumeixi el resultat de les eleccions i la situació tal com està" i no forci una repetició electoral. Vehí ha argumentat que seria "desitjable" que divendres ja es pugui formar Govern. "Cal fer Govern ràpid", ha defensat en una entrevista a TVE.

Vehí ha dit que des de la CUP "no es poden imaginar que JxCat porti al país a eleccions donat els resultats", amb l'independentisme havent superat el 50% i amb la situació de la Covid-19. "Confiem que accepti el resultat de les eleccions que diu més independentisme i més esquerra", ha remarcat.

El preacord amb ERC

D'altra banda, Vehí ha recordat que, sobre el preacord amb ERC, encara cal que ho ratifiqui la militància de la CUP i ha defensat algunes de les mesures, com el fet que el 2023 es decideixi si es manté la taula de diàleg amb l'Estat. La cupaire ha opinat que la taula de diàleg "no té recorregut" i que caldrà fer un nou referèndum.

La diputada ha admès que durant aquesta legislatura caldrà "construir les condicions per a un referèndum" sense posar-hi data concreta i que en algun moment caldrà fer-lo "segurament" de forma desobedient perquè "no hi ha ningú a l'altre costat".

La data límit

La llei estableix que la presidenta del Parlament disposa fins divendres per consultar els representants dels partits o dels grups polítics i "proposar al ple un candidat o candidata a la presidència de la Generalitat". La norma estableix que, en cas que la investidura no prosperi en una primera votació per majoria absoluta ni en una segona votació, 48 hores més tard, per majoria simple, es posa en marxa un termini de dos mesos per a un segon debat d'investidura. Si tampoc, passat aquest temps, és possible investir un nou president de la Generalitat, el Parlament queda dissolt automàticament i Aragonès, com a vicepresident de la Generalitat en funcions de president, haurà de convocar eleccions "de manera immediata".

 

Imatge principal: Mireia Vehí al Congrés dels Diputats / EFE