El diagnòstic de Yanis Varoufakis és molt clar: “Madrid sembla estar fent tot el que està a les seves mans per assegurar que Catalunya se’n va d’Espanya”. Concretament, l’exministre de Finances grec, que sempre ha parlat sense embuts de la qüestió catalana, adverteix en una entrevista a Business Insider que “els elements franquistes de l’actitud de Madrid estan empenyent Catalunya fora d’Espanya”.

Aprofitant que parla amb un mitjà anglès, Varoufakis planteja la qüestió en termes britànics: “Imagineu què hauria passat si, quan els escocesos van celebrar el seu propi referèndum, Londres hagués decidit enviar tropes als centres de votació per estomacar els votants. El resultat no hauria estat un ‘sí’ a la unió, sinó un 90% a favor de la sortida d’Escòcia”.

L’exministre grec admet que no li agraden ni les fronteres ni els nacionalismes, però que “aquí hi ha nous fets”. És per això que creu que “als catalans se'ls ha de donar l'oportunitat d'expressar els seus punts de vista de manera oportuna, ordenada i pacífica com els escocesos la van tenir”.

Malgrat tot, Yanis Varoufakis lamenta que Madrid i Barcelona semblen incapaços de fer-ho. És per això que demana “europeïtzar” la qüestió catalana: “Ara és un problema europeu. Necessitem una solució europea”.