L’escriptor peruà Mario Vargas Llosa ha estat l’estrella convidada de la convenció estatal del PP. Vargas Llosa ha recorregut a un dels seus temes preferits: la lluita contra el nacionalisme català. En el context actual, el Nobel de Literatura ha situat el president Quim Torra a la diana quan ha dit que pensa que “els espanyols són gossos rabiosos”. I s’ha preguntat: “Què deu pensar-ne, dels llatinoamericans? Segurament, no som ni gossos, sinó microbis que venen a enverinar".

En el discurs d'aquest dissabte a la tarda a la Fira de Madrid, l’escriptor llatinoamericà ha descrit el nacionalisme com a “enemic de la democràcia” i “doctrina perversa i anacrònica”. I ha afegit: “Tot nacionalisme és profundament racista, discriminatori i parteix d’un supòsit fals: el de la superioritat per haver nascut en un territori”.

Com en vegades anteriors, Vargas Llosa ha recordat que va viure cinc anys a Barcelona al final del franquisme i que llavors els espanyols hi anaven a sentir-se europeus. “Aquella Barcelona ha desaparegut amb el nacionalisme. Han convertit una de les grans capitals culturals europees en una ciutat provinciana”, ha afirmat. “A aquella Barcelona tenim l’obligació de rescatar-la i salvar-la”, ha dit.