L'escriptor peruà Mario Vargas Llosa ha aprofitat el seu discurs al congrés de la llengua espanyola que se celebra a l'Argentina, per sortir en defensa d'Espanya i del rei Felip VI, mentre que ha criticat Mèxic per haver qüestionat les virtuts del descobriment d'Amèrica.

Vargas Llosa ha deixat anar que el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, s'hauria d'escriure a ell mateix la carta en comptes de demanar al rei d'Espanya que es disculpi pels abusos comesos en la conquesta. Ha argumentat que "encara hi ha milers d'indis explotats a Mèxic". D'aquesta manera ho ha indicat Vargas Llosa en el seu discurs a la cerimònia inaugural del VIII congrés de la llengua espanyola, que ha estat presidida per Felip VI i el president argentí, Mauricio Macri.

"Tinc la impressió -ha assegurat- que es va equivocar de destinataris, havia d'enviar-se la carta a ell mateix i respondre a la pregunta de per què Mèxic, que fa cinc segles es va incorporar al món occidental gràcies a Espanya, té encara tants milers d'indis marginats, pobres, ignorants, explotats". "És una pregunta que es pot fer a gairebé tots els presidents llatinoamericans", ha indicat l'escriptor, que ha afegit: "el problema no és allà, al passat, aquest problema no és el dels espanyols d'avui, els que es van quedar a Espanya".

Segons Vargas Llosa, gairebé cap dels països llatinoamericans ha resolt la "injustícia proverbial" dels indis a Amèrica, ni tan sols els que tenen una gran població aborigen ni a les poblacions amazòniques, on continuen vivint "en l'edat de pedra". "Però el problema no és allà, al passat de fa 500 anys, és aquí, avui, i colpeja la consciència als llatinoamericans" per la incapacitat de resoldre'l, ha recalcat.

"No és el problema dels espanyols d'avui, els que es van quedar a Espanya; afecta fonamentalment els espanyols que van venir i es van quedar aquí, els avis, besavis i rebesavis de López Obrador i els meus i els de milions de llatinoamericans que estem orgullosos tenir ancestres espanyols", ha insistit Vargas Llosa.

Vargas Llosa ha acusat el president mexicà de no estar informat "que les grans matances d'indis no van ser només en els anys colonials, i que en alguns països com l'Argentina, Xile o la mateixa Perú es van cometre matances espantoses d'indis durant la República i que s'han continuat cometent en la Amazonia en l'època del cautxú", ha recalcat.

L'escriptor ha presentat una situació quasi apocalíptica de l'Amèrica precolombina, que els espanyols haurien ordenat. "Era una torre de Babel quan van arribar els europeus, i banyada de sang", ha deixat anar.