El premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa ha dit avui estar convençut que Espanya ha deixat enrere "el pitjor" del procés independentista català i s'ha mostrat esperançat que es pugui "desconstruir" el seu "relat fictici". "El pitjor ha passat, ha quedat enrere", ha dit l'escriptor en una conferència organitzada pel diari El País a Brussel·les.

Vargas Llosa ha atribuït l'ascens del vot independentista a Catalunya a la política "dels governs autònoms catalans, un adoctrinament sistemàtic en els quals s'inculca una realitat històrica totalment fictícia en la que (...) Catalunya és sempre la víctima d'Espanya". Aquestes circumstàncies, segons l'escriptor hispano-peruà, afavoreixen que un 47,4% de catalans pugui "votar per una ficció" que es tradueix en "una doctrina violentista, excloent i en última instància, racista".

"Si això es pot construir, també es podrà desconstruir, es pot combatre i es pot desmuntar el que és, en tots els casos pràcticament sense excepció, una ficció social i política", ha afegit l'escriptor, qui ha dit tenir esperança en que després del punt àlgid de la crisi a Catalunya es vagi "sembrant aquesta llavor" que reverteixi el procés.

Nacionalisme i immigració

En clau europea, ha advertit que "el que ha passat a Catalunya pot passar a qualsevol regió d'Espanya" o d'Europa, ha afegit l'intel·lectual, que ha citat països de la Unió Europea com Polònia o Hongria. Vargas Llosa ha descrit com gran problema d'Europa "el nacionalisme", que ha qualificat com "la font dels pitjors obstacles per a la integració europea" doncs "dificulta la integració dels immigrants a Europa", fins i tot els de segona generació.

"El nacionalisme té diferents formes, en algunes parts presa una forma progressista, en altres clarament reaccionària, però en última instància és la tribu" i dificulta que l'individu surti d'aquesta "tribu" i que aquesta s'obri a "rebre" a nous integrants per "esperit de desconfiança i rebuig a l'altre", ha afegit.

"Europa ha avançat molt més que cap altra regió del món, però ha de ser conscient d'aquest llast" que va fer que en el seu territori naixés "el nazisme, el feixisme i l'antisemitisme", i que es diu "nacionalisme", ha afegit.