L'escriptor Mario Vargas Llosa ha demanat avui "energia" al govern espanyol, per intentar frenar el procés independentista a Catalunya. Vargas Llosa ha assegurat que el referèndum de l'1 d'Octubre a Catalunya és un "disbarat" i ha expressat la seva esperança que l'Estat tingui "l'energia suficient" per impedir aquest "cop d'Estat, que és el que està en gestació".

Així s'ha pronunciat avui el Premi Nobel de Literatura durant una roda de premsa per presentar l'assaig Conversas en Princeton, en ser preguntat sobre la situació a Catalunya i la convocatòria de referèndum que, ha dit, "no es produirà".

"És un disbarat, un absurd, un anacronisme que no té res a veure amb la realitat", ha indicat l'escriptor, que ha considerat que l'independentisme "és una malaltia que ha crescut de forma lamentable a Catalunya" i "irrita" les institucions legals i democràtiques.

Vargas Llosa ha remarcat que, en els anys 70, va viure cinc anys a Barcelona, una ciutat que va aprofitar la "sensació certa de final de la dictadura" i que es va convertir en un pont entre els escriptors espanyols i els llatinoamericans, que durant 40 anys havien viscut d'esquena. "Hi havia la sensació que calia fer les últims empentes a la dictadura perquè vingués la democràcia", un ambient en el qual, ha assenyalat l'escriptor, "el nacionalisme [català] estava marginat" perquè al seu entendre era "antiquat" i un "anacronisme".

Cosa que segueix sent ara, ha considerat el Premi Nobel, perquè en la seva opinió no té res a veure amb la realitat en un món que va cap a les grans organitzacions internacionals, com és la Unió Europea.