"No m'hauria pogut imaginar mai que Catalunya retrocedís cap al nacionalisme primitiu". Són declaracions del premi Nobel peruà Mario Vargas Llosa en una entrevista feta per l'emissora colombiana W Radio, en què també s'ha mostrat sorprès que els catalans "puguin estar a favor d'una cosa tan retrògrada com el nacionalisme".

Quan se li ha preguntat per la independència de Catalunya, l'escriptor ha dit que "és sens dubte el problema més gran que té Espanya" i que durant els cinc anys en què ell va viure a Barcelona "va fer molts amics catalans i cap d'ells era independentista". D'altra banda, ha afirmat que els pocs independentistes que hi havia aleshores "eren gent gran i retrògrada, considerada com un anacronisme pels intel·lectuals de l'època".

Vargas Llosa assegura que durant aquell període l'únic que hi havia a Catalunya era "un gran moviment antifranquista a favor de la democràcia", i afegeix que "abans Barcelona era europea i cosmopolita". Finalment, ha manifestat que la independència seria un "fet tràgic per a Catalunya i gravíssim per a Espanya", però s'ha mostrat tranquil quan ha afirmat que "això no passarà perquè s'imposarà el famós seny català".

No és la primera vegada que l'escriptor carrega contra el procés català; l'any passat ja ho va fer en una entrevista a l'agència alemanya DPA, en la qual no va tenir cap mena de mirament a l'hora d'afirmar que Catalunya és "un païset molt menor, molt marginal i governat per fanàtics".