El Tribunal d'Apel·lació de Gant dictarà sentència per l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, el 17 de maig després de reexaminar el cas. El Tribunal de Cassació va ordenar revisar el rebuig inicial del Tribunal d'Apel·lació a entregar el cantant a Espanya, i aquest dijous una nova sala ha celebrat  la segona audiència judicial per estudiar l'euroordre contra el raper, condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces. El tribunal només ha examinat la sentència pel que fa al delicte d'injúries a la corona, ha de revisar si els insults de Valtònyc al rei serien un delicte a Bèlgica segons el codi penal del país. 

Fonts de la defensa del raper citades per l'agència ACN han assegurat que encara que els jutges acceptin l'euroordre per aquest crim, el tribunal pot denegar igualment l'entrega del cantant per risc de vulneració de drets fonamentals. En aquest cas, del dret a la lliure expressió. Digui el que digui el tribunal de Gant, la seva decisió pot ser recorreguda una altra vegada al Tribunal de Cassació, que només pot revisar qüestions de procediment. Valtònyc s'ha mostrat confiat en la justícia belga aquest dijous. “És interessant que un tribunal de la Unió Europea estigui debatent què està passant a l'Estat espanyol en referència a la llibertat d’expressió”, ha indicat.

Reclamat des del 2018

A principis de febrer, el  tribunal va ajornar fins avui, 7 d'abril, la revisió del cas de l'extradició després d'arribar a un acord. L'Estat reclama Valtònyc des del 2018, quan es va haver d'exiliar a Bèlgica. A finals de desembre de l'any passat, el Tribunal d'Apel·lació de Gant va denegar el lliurament a Espanya del raper mallorquí, fet que es va viure com una important victòria per l'exili. Amb tot, la Fiscalia belga, que actua en la línia dels interessos de l'Estat, va presentar un recurs davant el Tribunal de Cassació. Davant d'aquest, el passat mes de gener es va ordenar repetir el judici i revisar la negativa inicial del tribunal de Gant, que ara ha dut a terme un nou tribunal amb altres magistrats. La revisió de la sentència, però, era només pel delicte d'injúries a la corona, mentre que es va desestimar la petició de reformular la decisió sobre els delictes d'enaltiment del terrorisme i amenaces.

El recurs era l'últim intent de la Fiscalia belga d'intentar extradir el cantant. El ministeri públic va presentar les al·legacions el set de gener, assegurant que el Tribunal d'Apel·lació de Gant no havia justificat prou que els delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona "no siguin punibles segons la llei belga". Què deia llavors el Tribunal? En el cas d'enaltiment del terrorisme, va recordar que no existeix a la legislació belga. De fet, Gant ja havia preguntat al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l'extradició ràpida per aquest delicte, tal com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg va dir que no i, per això, en aquest punt va concloure que la conducta "no és punible" a Bèlgica. 

Delicte inconstitucional 

Pel que fa al delicte d'injúries a la corona, la sentència feia referència a una de les altres grans victòries de l'exili, quan el Tribunal Constitucional belga va tombar la llei d'injúries a la Corona al país arran del cas per l'extradició del raper. Llavors, el TC belga va dictaminar que la normativa belga del 1847, que castiga amb fins a tres anys de presó aquells que insultin el rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió. L'alt tribunal diu que la llei belga no s'ajusta a la Constitució belga ni al Conveni Europeu de Drets Humans. Aquesta sentència va tenir un fort ressò internacional i mitjans d'arreu del món es van fer eco de la notícia. 

Quan va saber que s'ajornava la decisió fins avui, Valtònyc va reaccionar així en sortir dels jutjats: “La justícia belga sempre ha demostrat ser justa i jo estic content que hagin fet la seva feina encara que no hagi anat a favor meu”. El mallorquí de 28 anys va assegurar que afrontava la repetició del judici “tranquil”: “Ningú va dir que seria fàcil”. A més, va recriminar a la fiscalia belga que intentés extradir-lo per injúries comunes. “Si volen fer passar el Rei com a persona civil, que aprofitin i el jutgin com a tal a Espanya i li aixequin els privilegis”, va manifestar.