Destacats mitjans internacionals s'han fet ressò de la decisió del Tribunal d'Apel·lació de Gant, de denegar l'extradició del raper Valtònyc a Espanya. El cas del cantant mallorquí ha transcendit com un problema de llibertat d'expressió a escala europea, i deixa evident que a Espanya no es respecta aquest dret en termes europeus.

Aquestes són les principals reaccions:

Agència France Presse

 

L'agència francesa ha explicat que Valtònyc havia estat condemnat a Espanya per apologia del terrorisme en una cançó, però que la Justícia belga ha rebutjat l'extradició. Ha afegit que els advocats consideren la sentència "una victòria per la llibertat d'expressió". Recorda que Valtònyc viu "refugiat" a Bèlgica des del 2018. Segons France Presse, aquest cas "és un dels que ha provocat pressions sobre les autoritats espanyoles per alleujar els càstigs durs que hi ha al país per als suposats delictes d'expressió".

Valtonyc

 

Canal internacional de la TV alemanya, Deutsche Welle

 

El canal internacional de la televisió alemanya ha recordat que Valtònyc va ser condemnat per lletres de cançons publicades a la xarxa els anys 2012 i 2013. "En aquell moment, el mallorquí era un raper poc conegut a les Illes Balears. I a poc a poc va rebre suport popular a Catalunya, sobretot dins del moviment independentista", detalla. Recorda que Valtònyc ha declarat que avui és "un bon dia per a la música i la llibertat d'expressió". La Deutsche Welle recorda en la seva informació que també està exiliat a Bèlgica el president Carles Puigdemont, i afegeix que el cas de Valtònyc "ha obligat Bèlgica a considerar canvis en la seva llei de lesa majestat", que data del 1847.

Deutsche Welle

 

Setmanari alemany 'Der Spiegel'

 

El que és considerat el principal setmanari alemany ha explicat que des del maig del 2018, Valtonyc és buscat per la Justícia espanyola a través d'una ordre europea de detenció. "Però el tribunal de Gant ho ha rebutjat, i ha afirmat que les denúncies formulades per Espanya no es consideren delictes penals a Bèlgica", afegeix. Segons Der Spiegel, Valtònyc ha insistit que hi ha "estàndards europeus" per als drets humans, i que Espanya no pot ser només terra de festes i platges, sinó que també és important pensar "en els artistes a la presó que hi ha".

 

Der Spiegel

 

Radiotelevisió belga RTBF

 

La radiotelevisió belga ha explicat com Valtònyc i els seus advocats, no només han guanyat a Espanya, sinó que han obligat a canviar les lleis belgues. "El març del 2020, Valtònyc i els seus assessors van aconseguir una primera victòria davant el Tribunal de Justícia de la UE. Per tal d'executar l'ordre d'acusació, la sala d'acusació va haver d'examinar la condició de doble incriminació segons la qual s'ha de denegar l'execució d'una ordre de detenció europea si el fet que n'és la base no constitueix una infracció en el règim belga. I així va constatar que el menyspreu i els insults greus contra el rei eren punibles a Bèlgica. Però per garantir la constitucionalitat de la llei sobre el delicte de lesa majestat, que data del 1847, i que és compatible amb el Conveni Europeu de Drets Humans, van preguntar al Tribunal Constitucional belga. Aquest va dictaminar a finals d'octubre que l'article 1 de la llei del 6 d'abril de 1847 que castigava els delictes contra el Rei, vulnerava la llibertat d'expressió. Com que Bèlgica no està autoritzada a extradir persones per actes que no estan prohibits al nostre país, la sala d'acusació ha decidit finalment aquest dimarts que Valtònyc no seria extradit", ha detallat.

RTBF

 

Cadena europea Euronews

 

La cadena europea Euronews ha assenyalat que la justícia belga ha rebutjat aquest dimarts l'extradició del raper Valtonyc, "condemnat al seu país per apologia del terrorisme en les seves cançons i refugiat a Bèlgica des del 2018". "Els seus advocats parlen d'una victòria de la llibertat d'expressió", afegeixen. Euronews ha recordat que, tant bon punt s'ha conegut la sentència, el cantant ha publicat una fotografia a la xarxa fent la figa davant de l'ambaixada d'Espanya i amb aquest text: "Primer t'ignoren, després se'n riuen, després t'ataquen i finalment, guanyes. Gràcies als que m'han fet costat des de la meva detenció el 2012, des de l'exili el 2018, a l'equip jurídic i als imprescindibles que saben que la lluita és l'únic camí".

Euronews

 

Diari suís 'Le Matin'

 

El diari suís Le Matin ha detallat les paraules que ha dit Valtònyc en sortir de la presó. "Sóc lliure i ja no estic només en llibertat condicional. Vaig fer música quan tenia 18 anys, no sóc pas un terrorista i la Justícia m'ha donat la raó”, ha reaccionat Valtonyc, que es diu realment Josep Miquel Arenas Beltran, al final de la vista", explica. El diari cita declaracions de l'advocat Simon Bekaert, que parla d'una "victòria clara".

Le matin

 

Diari escocès 'The National'

 

El diari escocès The National ha detallat l'obsessió que Espanya té en Valtònyc. "Espanya l'ha perseguit durant tres anys al·legant que feia apologia del terrorisme en les seves lletres, però un tribunal belga ha desestimat el cas d'extradició contra el raper català a l'exili Valtonyc", indica. Segons The National, "després de la seva condemna el 2018, Valtonyc va fugir de Catalunya dient que no ho posaria fàcil a les autoritats espanyoles per empresonar-lo". I ha recordat les dures crítiques que ha llançat el cantant al president espanyol, Pedro Sánchez, i a Unidas Podemos a la sortida del tribunal: “El govern espanyol, que es diu el més progressista de la història, continua tenint un estat feixista. Si Espanya és un estat feixista i està al segle XVIII, és perquè vol ser-ho”.

The National