La persecució contra el raper Valtònyc no s’acaba. La fiscalia belga ha anunciat avui que presentarà recurs contra la denegació del Tribunal d’Apel·lació de Gant d’entregar Josep Miquel Arenas, Valtònyc, a l’Estat espanyol. El Tribunal de Cassació de Brussel·les farà l’audiència l’11 de gener vinent.

En aquest cas, el Tribunal de Cassació no es pot pronunciar sobre el fons de l'assumpte, sinó que analitzarà exclusivament si la resolució dictada pel tribunal de Gant s’ajusta a la llei. Per ara, la fiscalia no ha detallat d'acord amb quin fonament jurídic presentarà el recurs contra la no extradició del cantant mallorquí. Ara, la fiscalia té cinc dies per presentar el seu escrit raonat, i després la defensa en tindrà dos per contestar.

La sentència

Ahir la sentència del Tribunal d’Apel·lació de Gant, a Bèlgica, va ser contundent i clara. Els tres magistrats del tribunal van negar el delicte d’amenaces pel qual el raper Valtònyc va ser condemnat a sis mesos de presó a l’Estat espanyol. “En l’ordenament jurídic intern belga, la conducta esmentada no és punible”, i, per tant, no n'aprova l'extradició. L’Audiència Nacional va demanar extradir el mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtònyc, el maig del 2018 per la condemna de tres delictes: enaltiment del terrorisme (dos anys de presó), injúries a la corona (un any) i amenaces (sis mesos). Els dos primers van ser descartats per la justícia belga, i ara es confirma la negativa per entregar-lo pel tercer.

El tribunal, en divuit planes, relata que des del tribunal de l’Estat espanyol es va enviar a les autoritats belgues una segona ordre de detenció de Valtònyc per unes expressions en una cançó. Hi deia: "Jorge Campos mereix una bomba atòmica. Estic traient l'artilleria i tota la resta és necessària. Volem que tots aquests senglars morin". Campos actualment és diputat per Vox al Parlament Balear.

Campos, actual diputat de Vox

S’hi detalla que la cançó esmentada va aparèixer en un CD i en un videoclip (que incloïa una foto de Jorge Campos) amb la cançó, que es va distribuir a través d'un canal de YouTube. També s’explica que en “la sentència de l'Audiència Nacional es demostra que Jorge Campos és president del Círculo Balear, un moviment anticatalà, i el seu president hauria patit atacs radicals de diversos grups independentistes de Mallorca, amb els quals Valtònyc hauria tingut connexions".

No obstant això, el tribunal belga raona que “el primer jutge va observar amb raó en aquest sentit que els esmentats actes d'amenaça oral no són punibles segons la legislació belga sense condicions” i hi afegeix que “no apareix als documents disponibles que la lletra de la cançó fos publicada”. Per tot això, el tribunal belga va denegar l'entrega del raper a l'Estat espanyol.

 

Foto principal: Valtònyc amb el seu advocat / Efe