Nou front judicial del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, amb la justícia espanyola. Un jutge d’Estepa (Sevilla) ha ordenat l’obertura de judici al cantant mallorquí, exiliat a Bèlgica, acusat d’un delicte d’odi per instar, segons l’acusació, a atemptar contra agents de la Guàrdia Civil durant un concert l’any 2018.

El titular del jutjat d’instrucció número 2 d’Estepa ha demanat a les parts a la causa, la Fiscalia i l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) que presentin els seus escrits d’acusació. Valtònyc es troba pendent que la justícia belga resolgui l’ordre d’extradició dictada per Espanya després que el raper s’exiliés a Bèlgica el juny del 2018 per evitar les condemnes de dos anys de presó per enaltiment del terrorisme, i d’un any i mig més per injúries a la Corona, delictes que s'haurien comès entre 2012 i 2013. La vista per l’extradició no se celebrarà fins al maig que ve.

Concert 2018

Valtònyc va ser denunciat per l’AUGC per un delicte d’odi a la Guàrdia Civil per les manifestacions que va fer durant un concert el març del 2018 a Marinaleda (Sevilla), on, segons la denúncia, va instar els assistents a matar guàrdies civils amb aquestes paraules: "Mateu un puto guàrdia civil aquesta nit, aneu a un altre poble on hi hagi guàrdies civils i mateu-ne un altre, poseu una puta bomba al fiscal d’una vegada”.

L’acusació particular sosté que aquestes manifestacions no es poden entendre dins de la llibertat expressió, sinó que hi ha una intencionalitat dirigida a un nombrós grup de persones, “amb el risc que la puguin dur a terme”.

Extradició

La decisió del jutge d'Estepa té lloc dies després que el Tribunal d'Apel·lació de Gant ajornés la vista per l'extradició de Valtònyc, com a mínim fins al 27 de maig del 2021. El tribunal havia de resoldre el 15 de setembre sobre l'entrega a Espanya del raper mallorquí. Ara bé, llavors va introduir al setembre una pregunta prejudicial al Tribunal Constitucional belga per avaluar si la llei del país d'injúries a la corona és vàlida per acceptar l'euroordre espanyola, per la qual cosa es va endarrerir la vista fins al 3 desembre, quan es va ajornar la vista fins a l'any que ve.