Després de la seva històrica victòria ahir a Bèlgica, on el Tribunal Constitucional va considerar inconstitucional la llei belga que persegueix els insults a la Corona, el raper mallorquí Valtònyc creu que a l'Estat "ja no li queda cap argument" per extradir-lo. "Em van jutjar per terrorisme i injúries i fa un any, el TJUE ja va dir que no hi pot haver terrorisme en una cançó, per això només restaven les injúries a la Corona i les ha eliminat del Codi Penal. Tampoc em poden extradir per aquest motiu", ha dit el raper en una entrevista a Rac 1. 

Cap a Amsterdam 

Valtònyc ha explicat el motiu pel qual durant aquests tres anys que porta exiliat a Bèlgica, juntament amb el president Puigdemont i els consellers exiliats, no ha sortit del país. Tal com ha relatat, aquesta va ser l’"única condició" que li havia imposat el jutge en aquesta causa. A més, el raper ha volgut recordar que té vigor una euroordre de detenció. Ara bé, Valtònyc ja pensa en quin serà el primer lloc on anirà després d'aquesta decisió del Constitucional belga: probablement Amsterdam. 

Ara, Josep Miquel Arenas, el nom real del raper, creu que la decisió de Bèlgica de suprimir aquest delicte és una mostra d'autocrítica d'aquest país, que "s'ha posat en un mirall davant d'Espanya i ha decidit no ser com ella". 

Què feia? 

I, què feia Valtònyc quan es va donar a conèixer ahir migdia la decisió del tribunal belga? Segons ell mateix ha explicat, en aquell moment era a un centre comercial i "vaig començar a plorar, vaig trucar a la meva germana", després es va asseure a una plaça on, tal com ha confessat, "vaig pensar 'joder, he millorat un poc la vida de totes aquestes persones"'. 

Ahir, pocs minuts després que es conegués la notícia, el raper va voler llençar un missatge contundent a través de les xarxes, on no va poder amagar la seva satisfacció. "Des de sempre he tingut clar que volia posar el meu cas en mans dels drets fonamentals per un benefici col·lectiu. Ho hem aconseguit, hem guanyat i Bèlgica elimina les injúries a la corona del codi penal. Jo no vaig acotar el cap, però vosaltres no m'heu deixat sol. Gràcies", va indicar en una piulada. 

Ressò a Bèlgica 

La decisió del TC belga ha tingut un gran ressò tant al seu país, com a Catalunya i Espanya. Per exemple, Le Soir el principal diari del país i que està escrit en francès, explica als seus lectors que "El delicte de lesa majestat viola la llibertat d'expressió, segons el Tribunal Constitucional". "El cas sobre el qual s'ha de pronunciar el Tribunal de Gant no afecta directament Bèlgica sinó Espanya i un raper exiliat a la regió de Gant. Josep Miquel Arenas Beltran, de sobrenom Valtònyc, va ser condemnat per insultar la Corona d'Espanya així com per apologia del terrorisme l'any 2017", assenyala. 

El president a l'exili, Carles Puigdemont, també ha celebrat la victòria judicial de Valtònyc a Bèlgica. "Lluitar fins al final, fer-ho en terrenys neutrals, sense àrbitres comprats pel poder polític, arriscar i mantenir el pols: això és la lluita a l'exili i el que ha portat en Valtònyc a un èxit històric, demostrant la injustícia de la seva condemna. Felicitats i a continuar!", ha indicat a Twitter. 

Clatellot de Fachin 

"Valtònyc sol ha aconseguit més per Bèlgica que tot el govern progressista pels espanyols". Així va carregar ahir Albano-Dante Fachin contra el govern espanyol en declaracions al programa Tot es mou de Tv3, preguntat per la decisió del Tribunal Constitucional belga de tombar la llei d'injúries a la Corona. Fachin ha acusat el govern espanyol, que "malgrat ser progressista i tot plegat" considera que és "responsable directe" que a Espanya segueixin vigents lleis com la llei Mordassa, encara que "les sentències internacionals hagin dit que és un disbarat".

 

A la imatge principal, Valtònyc / ACN