El raper Valtònyc, exiliat a Brussel·les per una cançó sobre la monarquia, s'ha mostrat molt satisfet per la decisió del Tribunal Constitucional belga que li ha donat la raó i ha fet canviar la llei belga d'injúries a la monarquia d'aquell país per eliminar aquest delicte.

"Des de sempre he tingut clar que volia posar el meu cas en mans dels drets fonamentals per un benefici col·lectiu. Ho hem aconseguit, hem guanyat i Bèlgica elimina les injúries a la corona del codi penal. Jo no vaig acotar el cap, però vosaltres no m'heu deixat sol. Gràcies", ha indicat Valtònyc a les xarxes socials.

Tuit Valtònyc

El Tribunal Constitucional de Bèlgica ha declarat contrària a la llibertat d’expressió la llei belga de lesa majestat, que data de l'any 1847 i fins avui encara era vigent, i que preveia penes de presó per injúries a la corona. La històrica decisió ha estat adoptada arran de la petició d'extradició de Valtònyc, i ha acabat modificant la legislació belga perquè ara aquesta llei és inconstitucional.

Tribunal d'Estrasburg

 

El Tribunal d’Apel·lació de Gant va demanar al Constitucional de Bèlgica que digués si la llei del 1847 era vàlida actualment, i si era respectuosa amb la llibertat d’expressió. I s'ha trobat amb el fet que hi ha jurisdicció del Tribunal d'Estrasburg de Drets Humans en aquesta direcció.

Preguntat pel Tribunal d'Apel·lació de Gant, el TC belga ha conclòs que la llei del 1847 del país que castiga amb fins a tres anys de presó aquells que insultin el rei és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió i tampoc s'ajusta al Conveni Europeu de Drets Humans. L'advocat del raper Simon Bekaert ha titllat la decisió del Tribunal Constitucional belga com una "victòria". "És un pas històric en l'ordenament jurídic intern de Bèlgica i bones notícies per al cas d'extradició de Valtònyc", ha dit en una piulada l'advocat.

No a l'extradició

 

La decisió del Tribunal belga també suposa un revés a la Justícia espanyola i tomba per terra la petició d'Espanya que el raper sigui extradit, perquè la llei del 1847 era l'equivalent a la que té Espanya per al delicte d’injúries a la corona espanyola.

​Valtònyc es va exiliar a Bèlgica el juny del 2018 després de ser condemnat per l'Audiència Nacional per delictes d'enaltiment del terrorisme a dos anys de presó i a un any i mig més per injúries a la Corona. Aquests suposats delictes s'haurien comès entre 2012 i 2013.