Manuel Valls i Eva Parera han transmès per carta al president de la Generalitat, Quim Torra, que no participaran en l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya l'onze de setembre, perquè té un plantejament "inacceptable". Segons el regidor de l'Ajuntament de Barcelona i exprimer ministre francès, tant el Govern com el Parlament "han decidit, un any més, convertir la festa de tots els catalans en un acte al servei d'uns interessos partidistes".

Això, al seu parer, exclou "de facto", persones, partits i entitats que no combreguen amb els "postulats nacionalistes". Valls considera una "manca absoluta de respecte" a la ciutadania, a les institucions, a Espanya i "a la veritat" dedicar la Diada a la "resistència col·lectiva i a la llibertat dels presos polítics i exiliats".

L'exprimer ministre francès ha volgut denunciar la "falsedat" d'aquesta consigna perquè a Espanya "no hi ha presos polítics ni exiliats, només hi ha polítics responsables dels seus actes i una Justícia independent a la qual correspon determinar-ne les conseqüències jurídiques". També considera que "persistir en aquest relat sota el lema amenaçant de 'Tornarem' és greu", i fer-ho "instrumentalitzant la Diada és sectari".