Es pot ser republicà a França i monàrquic a Espanya. Així ho ha defensat l'exprimer ministre francès i alcaldable a Barcelona, Manuel Valls, que aquest dilluns ha presentat el seu llibre Barcelona, vuelvo a casa (Espasa). “Avui ser republicà al món, a Europa, a Espanya, no és oposar-se a la monarquia, sinó a la tirania”, ha sostingut.

Després que s'hagi portat a l’Ajuntament de Barcelona la reprovació del rei Felip VI, Manuel Valls ha defensat que “el republicanisme exigeix a França i Espanya la defensa de la Constitució democràtica”. Ha recordat, com a contra argument, que “Veneçuela és una República”. Ha lamentat que l’alcaldessa Ada Colau “no ha de defensar la seva ideologia”, sinó representar tots els ciutadans.

Durant la roda de premsa de presentació del seu llibre, l'alcaldable ha fet un diagnòstic molt negatiu de la gestió de la ciutat: “Cortines de fum, gesticulacions i una rendició de la ciutat a les exigències del procés”, ha resumit. Ha fet una barreja entre el procés d’independència i la inseguretat a la ciutat per reclamar un “canvi de rumb de 180 graus”.

Manuel Valls ha aprofitat la macrooperació contra els narcopisos al Raval per a responsabilitzar l’alcaldessa Ada Colau. “L’operació demostra el nivell de deteriorament que pateix la ciutat”, ha alertat. En aquest sentit, ha assenyalat el govern municipal: “L’existència d’aquests narcopisos era coneguda per la màxima autoritat municipal. Barcelona ha deixat de ser una ciutat segura”.

En la mateixa línia, també ha avisat sobre l’”aventura secessionista i excloent” que, si continua, pot portar la ciutat a un “pou del qual no sortiria en generacions”. Segons l’alcaldable, el debat està entre “Europa i els populismes”. 

"Retrobar el catalanisme "

El candidat a les municipals ha reiterat que vol crear una “plataforma integradora, progressista, sense sectarismes i respectuosa amb les lleis”. En aquesta línia, ha reivindicat un “catalanisme obert i moderat”, que aplegui des de “gent de Ciutadans” fins a “socialistes i independents”.

Per altra banda, també ha sortit al pas de les acusacions per assegurar que es quedarà a l’Ajuntament “passi el que passi”, guanyi les eleccions o s’hagi de quedar com a regidor a l’oposició. Ha destacat que ha rebut “molts missatges de suport” recorrent la ciutat, i s’ha mostrat “il·lusionat” pel nou projecte polític. “Dos fets paral·lels han posat en perill el futur dels ciutadans: la mala gestió municipal i els efectes del procés”, ha insistit. Ha indicat que és una “opinió generalitzada” entre els “analistes globals”.

Finalment, ha reivindicat la seva experiència com a alcalde d’Evry, ministre de l’Interior i primer ministre per a gestionar els problemes de Barcelona. En aquest sentit, ha desmentit que, com a ministre d’Interior, expulsés milers de gitanos. “Són fake news, dels mateixos que diuen a Arrimadas que se’n vagi a casa”, ha etzibat.