El regidor de l'Ajuntament de Barcelona Manuel Valls creu que el ple de dilluns vinent sobre els atemptats gihadistes del 17 d'agost de 2017, sol·licitat per ERC i JxCat, és "un insult a les víctimes" i demostra que l'independentisme ha "caigut en la trampa" divisòria del terrorisme.

En declaracions a Efe, l'exprimer ministre francès ha arremès contra JxCat i ERC per promoure aquest ple arran d'informacions periodístiques del diari Público que relacionaven suposadament al CNI i el cervell dels atemptats.

Valls ha denunciat "la campanya orquestrada", ha dit, per l'empresari de mitjans de comunicació" Jaume Roures contra l'Estat, a la que s'han sumat la Generalitat i el president Quim Torra". Segons Valls, l'objectiu d'aquesta "campanya" és "carregar contra l'Estat i explicar que tot va ser una conspiració contra el referèndum" de l'1-O.

El també exministre de l'Interior francès ha recordat la seva experiència antiterrorista tant en la cooperació en la lluita contra ETA com respecte als atemptats de novembre de 2016 i ha destacat que el que busquen els gihadistes és "esquerdar l'Estat" i "dividir les societats i les democràcies".

En aquest sentit, Valls ha apuntat que "l'independentisme ha caigut en la trampa del terrorisme", en "alimentar les teories conspiradores" i "carregar contra l'Estat". "És una barbaritat", ha prosseguit Valls, que ha exigit a Torra que "demani disculpes" per haver-se sumat a les teories conspiradores, a què, segons ha denunciat l'exprimer ministre francès, s'ha apuntat també el mateix Joaquim Forn, exconseller d'Interior.

Igualment ha lamentat que hi hagi mitjans "que no comproven rigorosament les informacions" i ha afegit: "Les democràcies han de ser lloc de debat, d'aconseguir preguntes, sempre amb transparència, esclar, però amb responsabilitat, metodologia i deixant treballar a la justícia." "No tot val, parlem d'atemptats terroristes i estem sota amenaça", ha postil·lat.

De cara al ple municipal de dilluns, Valls ha reclamat a l'alcaldessa Ada Colau que tingui "sentit d'Estat" com a "alcaldessa d'una ciutat colpejada pel terrorisme". "Li demano a Colau que no entri en aquest joc perquè hi ha majoria clara en l'ajuntament per rebutjar aquestes teories", ha afegit.

Valls, que va ser molt crític a través de Twitter amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, per donar credibilitat a les informacions que donaven ombres sobre l'actuació del CNI, no descarta que aquest posicionament entorpís les negociacions entre el PSOE i Unidas Podemos per a un govern de coalició. "Suposo que el PSOE no pot permetre's tenir en el govern socis partidaris del dret a decidir o d'aquestes teories", ha afegit.