El líder del grup municipal de BCN Canvi a l'Ajuntament de Barcelona, Manuel Valls, ha defensat concedir els indults als presos polítics si renuncien a un referèndum d'autodeterminació, a l'amnistia i a la via unilateral.

Valls s'ha abstingut en una proposició de Ciutadans en la comissió de Presidència que demanava de rebutjar la concessió dels indults i que ha estat rebutjada amb els vots en contra de Bcomú, el PSC, ERC i Junts; els vots a favor de Cs, PP i la regidora no adscrita, Marilén Barceló, i l'abstenció del mateix grup de Valls.

En la seva intervenció, Valls ha defensat els indults sempre que compleixin la seva "funció essencial i contribueixin a poder passar a una nova etapa", que veu condicionada a que els partits independentistes abandonin la idea del referèndum d'autodeterminació, l'amnistia i la via unilateral.

L'exprimer ministre francès ha sostingut que el debat sobre la concessió dels indults "conté tots els ingredients per transformar-se en una nova guerra de trinxeres" i considera que aquesta mesura està emmarcada en un acord per preservar la majoria parlamentària del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Ha justificat la seva abstenció de la proposició de Cs pel to d'aquesta, que creu que no ajuda a sortir del conflicte, i considera que és una iniciativa "no contra els indults, sinó contra el PSC", una actitud que ha rebutjat perquè creu que no ajuda al clima polític, en les seves paraules.

Els indults "no vol dir oblidar"

Per la seva part, la tinenta d'alcalde i regidor del PSC, Laia Bonet, ha defensat els indults com una manera de revertir la situació actual i iniciar una etapa de negociació, encara que ha advertit: "Girar full no vol dir oblidar. No oblidar no vol dir que no ens puguem retrobar. Ens hem de començar a retrobar d'una vegada".

En la mateixa línia, el regidor dels comuns i de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha assegurat que viuen el context actual amb esperança perquè "s'acaba el moment dels jutges i comença el moment de la política" i espera que els indults es concedeixin a partir d'aquest mes.

Per la seva part, ERC i Junts han retret a Cs presentar propostes que busquen el conflicte i no solucions, segons ells, i han celebrat que puguin concedir-se els indults: "El bon treball de l'exili i la pressió d'instàncies europees han fet moure fitxa a Sánchez i al seu govern", ha opinat el regidor de Junts Jordi Martí.

Josep Bou (PP) ha considerat que els presos independentistes han d'acatar el que diu el Codi Penal, mentre que Barceló ha lamentat el to de la proposta de Cs, malgrat haver votat a favor.

 

Imatge principal: l'exprimer ministre francès Manuel Valls / Foto: Efe