Manuel Valls ha interposat una demanda judicial contra Laura Borràs i Pere Aragonès per titllar-lo de xenòfob. Un adjectiu que Valls atribueix a una injúria contra la seva persona i adverteix que no tolerarà "que als polítics independentistes els surti gratis". La demanda, curiosament, s'ha interposat al jutjat de primera instància de Madrid en una demanda de conciliació, previa a l'exercici de l'acció penal per querella.

És a dir, a efectes pràctics, es limita a fer un advertiment perquè Borràs i Aragonès rectifiquin públicament. Les raons que adjunta es basen en moments concrets. En el cas d'Aragonès, cita el darrer debat de candidats de TVE on el candidat republicà va retreure a Albiach, dels Comuns, que la seva formació no prediqués amb l'exemple en el consistori de l'ajuntament de Barcelona: "El que no podem fer és el que es va fer a Barcelona, que és acceptar els vots dels xenòfobs per participar en un govern".

En el cas de Borràs, Valls fa referència al primer debat de candidats organitzat per La Vanguardia. El tema de discussió? Novament la investidura de Colau a canvi del recolzament d'aquells qui criticava en campanya: "A la senyora Albiach li dic, lliçons de democràcia d'algú que accepta els vots d'un deportador de persones, l'única persona que ha deportat a persones després de la II Guerra Mundial per estar en una alcaldia, les justes". En ambdues cites, un matís: cap dels dos candidats van citar el nom de Valls.

Silenci absolut dels comuns

El polític, ara més centrat en tornar a posar el peu a França, exigeix una "rectificació de les expressions utilitzades" i està convençut que constitueixen un delicte de calúmnies o d'injúries molt greus. La seva companya de Barcelona pel Canvi i ara a les llistes del PP pel Parlament, Eva Parera, ha lloat la decisió de Valls: "No tot val en política, visca Manuel". Els qui fan un silenci profund són els comuns. Ni Colau ni Albiach han gosat senyalar Valls amb els mateixos adjectius amb què titllen Xavier Garcia Albiol, del PP, o Laura Borràs, de Junts per Catalunya.

El passat de Valls

Què li recorden Borràs i Aragonès? El seu passat al govern francès d'Hollande com a ministre de l'interior. Valls va posar de relleu, 'el mèrit' d'expulsar 5.000 gitanos romanesos i búlgars. En un comunicat, va felicitar-se d'haver provocat el desmantellament de milers de campaments que va aprovar a l'agost de 2012 i va suprimir les ajudes per a la tornada als seus països d'aquests gitanos, que podien suposar 1.000 euros per a algunes famílies i que "organitzaven un veritable circuit gestionat per xarxes mafioses".