El líder de Bcn Canvi, Manuel Valls, ha demanat la dimissió del president de la Generalitat, Quim Torra, pels aldarulls a Catalunya després de conèixer-se la sentència pel judici de l'1-O, i ha obert la porta a ser candidat a la Generalitat.

En una roda de premsa aquest dijous, ha reclamat convocar eleccions a la Generalitat, aplicar la Llei de Seguretat Nacional, "estar preparat" per a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i la unió dels partits constitucionalistes.

Preguntat per la premsa sobre si preveu presentar candidatura, Valls ha recordat que encara no hi ha eleccions convocades: "Ja veurem, encara no hi ha eleccions. Volem ser útils i veurem quina serà la millor manera de ser útils".

Demana de desconvocar marxes i vagues

Ha instat Torra i els partits i entitats sobiranistes a desconvocar les marxes, vagues i manifestacions previstes: "Si no ho fan, ells seran els responsables del que pugui succeir", ha advertit.

També ha assegurat que ANC i Òmnium Cultural no són organitzacions pacifistes, i ha dit que "estan creant odi i són en l'origen dels actes violents", i creu que els independentistes són en un atzucac, segons ell.

Colau i Mas

Ha acusat l'expresident de la Generalitat Artur Mas de sotmetre al Govern a "la voluntat dels antisistema perquè per damunt de tot estava l'ànsia del nacionalisme" i que des d'aleshores l'estratègia ha estat amagar-se darrere de la gent, segons ell.

Així mateix, ha criticat la gestió de l'alcaldessa, Ada Colau: "Ella mateixa ha de sentir-se desbordada. Perquè la seva desaparició pública mentre la ciutat cremava és abandó de funcions i negació de l'evidència".

Crida al Govern

Valls ha retret al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que no sigui a Barcelona, ha demanat el Govern al qual doni suport més explícitament a la justícia, i ha assegurat que l'Executiu té un problema de paraula perquè el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, "diu una cosa i els seus ministres una altra".

Al seu parer, quan Sánchez demana a Torra que condemni la violència s'equivoca "perquè la violència ja està escrita en l'actitud i els discursos del separatisme i del senyor Torra".