El prior del monestir del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, ha assegurat que si en aquesta basílica hi ha les restes mortals del dictador Francisco Franco és perquè en el seu moment el rei Joan Carles així ho va ordenar. “Qui va lliurar a la comunitat benedictina la custòdia del cos de Franco va ser el Rei”, ha assegurat en una entrevista a El Independiente per afegir que “ni va ser decisió de la comunitat benedictina portar les restes [de Franco] ni està a les nostres mans la decisió de treure’ls”.

El prior, que s’ha fet enrere de la seva decisió de bloquejar l’exhumació de les restes dels germans Lapeña, que van morir en el bàndol republicà durant la Guerra Civil, assegura que els monjos només tenen “la custòdia” de les restes del dictador, però que qui té la competència per decidir la sortida del cos és “la família i l’autoritat estatal competent”.

De fet, Cantera assegura que aquesta “autoritat competent” no seria pas Patrimoni Nacional sinó “el Cap de l’Estat”, ja que “qui va lliurar a la comunitat benedictina la custòdia del cos de Franco va ser el Rei [en aquell moment Joan Carles I]”.

El prior ha afegit que els monjos es limitaran a “impedir una extracció il·legal del cos”, però que si “la família demana treure’l i el Rei determina que sí, nosaltres no ens hi podríem oposar”.