Metges de Catalunya (MC) han convocat aquest dimecres una vaga de facultatius en atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre davant la "sobrecàrrega assistencial que es fa insostenible". El Departament de Salut confia en arribar a acords amb el sindicat,  que evitin la protesta.

La vaga afecta a 5.700 metges de l'ICS: metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs. 

Ho ha explicat el portaveu i secretari del sector d'Atenció Primària de l'ICS del sindicat, Óscar Pablos, que ha lamentat que hi ha una degradació de les condicions en les quals es veuen obligats a fer la seva feina: "Hem de fer veure a l'administració que és absolutament imprescindible la priorització urgent de recursos per l'atenció primària".

Ha atribuït aquesta situació a la pèrdua de 920 professionals des del 2010 i a una disminució del 30% del poder adquisitiu dels metges, la qual cosa ha portat a no cobrir algunes baixes i al fet que hagin d'atendre més pacients en menys temps: "Cada vegada hi ha més companys que es veuen obligats a agafar la baixa per les condicions en què estan fent la seva feina".

Professionals esgotats

Ha lamentat que l'administració ha apostat per un model de treball quantitatiu, en lloc de qualitatiu, sense respectar el temps que requereixen per valorar la situació del pacient: "Aquest model ens està fent emmalaltir, està esgotant els professionals", i repercuteix en l'atenció als pacients.

La portaveu de Pediatria Ana Roca ha afirmat que hi ha una manca del 30% de pediatres en atenció primària, i que sorgeixen casos de fins a 15 pacients al mateix moment, per la qual cosa el president d'Atenció Primària de l'ICS de MC Javier O'Farril ha afegit que són necessaris 12 minuts per persona, una de les peticions que faran en la vaga.

Josep Argimon director gerent ICS ACN

El director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon. Foto: ACN

Resposta de Departament

Davant la convocatòria de la vaga, el director gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, s'ha mostrat convençut que trobaran "punts d'acord" amb els professionals en els propers dies i que el sindicat Metges de Catalunya, majoritari, desconvocarà la protesta.

Argimon ha afirmat que des de la direcció de l'ICS, que és el principal proveïdor d'atenció primària, i del Departament de Salut comparteixen "bona part" de les demandes del sector i ha assegurat que presentaran en els propers dies un pla "amb accions a curt, mitjà i llarg termini" i "amb calendaris concrets, pressupost concret per a cada acció i, per tant, amb compromisos concrets".