El Sindicat de Guionistes de Hollywood (WGA) i l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP) han aconseguit aquest diumenge un principi d'acord per a la creació d'un nou conveni col·lectiu que obre la porta a la possibilitat de posar fi a la vaga. El WGA han indicat en un comunicat penjat en les xarxes que el possible pacte aborda tots els temes clau de la negociació, però està pendent de la seva redacció final. La resolució permet albirar la llum al final del túnel per a Hollywood, que manté frenades la majoria de les seves produccions a causa de les aturades, però els estudis encara han de negociar amb el gremi d'actors (SAG-AFTRA).

Segons el digital IndieWire, encara que cap guionista ha de tornar al treball fins que el contracte sigui ratificat, els piquets se suspenen. No obstant això, des del WGA sí que s'anima els guionistes que se sumin aquesta setmana als dels actors. El WGA ha apuntat que el guanyat en el nou contracte, que no va ser especificat, ha estat fruit de la voluntat de tots els seus membres per a exercir el seu poder, demostrar la seva solidaritat i suportar la incertesa i el "dolor" d'aquests darrers 146 dies.

El sindicat de guionistes només han afirmat que l'aconseguit és "excepcional" i han agraït als seus integrants que el ressò de la seva vaga i el suport d'altres gremis ha aconseguit que els estudis tornessin a la taula de negociació. Des del WGA s'ha demanat aquest diumenge paciència: "Ara queda que el nostre personal s'asseguri que tots els acords estigui en el llenguatge final del contracte. Encara que estem ansiosos per compartir els detalls, no podem fer-ho fins que s'hagin posat tots els punts sobre les is", ha dit el comitè negociador, segons recull la revista The Hollywood Reporter. L'acord final ha de ser validat primer per aquest comitè i posteriorment per les juntes del sindicat en l'est i l'oest del país. Aquesta votació en principi podria tenir lloc el dimarts, i de ser positiva es procediria a decidir quan posar fi a la vaga.

Quasi vuit mesos de vaga i estrenes ajornades

El WGA va començar la seva aturada el 2 de maig amb l'exigència de millors condicions laborals, regulació de la intel·ligència artificial i pagaments justos cada vegada que es torni a emetre algun dels seus treballs, els anomenats drets residuals. El 14 de juliol els actors es van sumar per causes similars. En tot aquest temps guionistes i actors s'han concentrat davant les seus dels principals estudis. El fet que ni els actors ni els escriptors poguessin promocionar els projectes en els quals havien participat va retardar estrenes d'esperats títols com "Dune: Part Two", de Denis Villeneuve, o "Challengers", de Lucca Guadagnino, totes dues previstes per al segon semestre de 2023 i que ara esperen la seva estrena en 2024. No obstant això, el gremi d'actors no ha tingut cap acostament amb l'AMPTP des del passat 12 de juliol, quan van acabar les negociacions per al seu conveni col·lectiu de manera abrupta i sense consens.

Drets residuals, plantilla mínima i contra la IA

Durant més de quatre mesos, els guionistes han reclamat als estudis una plantilla mínima per a les anomenades "mini rooms", com es coneix a les sales en les quals s'escriuen guions de les sèries que encara no han estat aprovades. També augments en la tarifa dels drets residuals i que aquesta estigués subjecta al nombre real de reproduccions acumulades. Un altre punt fonamental requeia en la demanda dels escriptors perquè els estudis no permetessin als sistemes d'intel·ligència artificial entrenar-se amb els guions d'altres professionals i que asseguressin la protecció del seu salari i el seu crèdit com a creadors originals.

La vaga d'actors sí que continua

El sindicat d'actors va felicitar aquest diumenge al de guionistes i va deixar clar que la seva vaga segueix. "Encara que estem desitjant revisar el principi d'acord del WGA i la AMPTP, seguim compromesos amb aconseguir els termes necessaris per als nostres membres", han apuntat en un comunicat. El SAG-AFTRA va urgir als directius dels estudis i de les plataformes de "streaming" al fet que reprenguin la negociació per a aconseguir l'"acord just" que els intèrprets "reclamen i mereixen".