Actors i guionistes protagonitzen una vaga històrica per la indústria de l'entreteniment dels Estats Units. El pols a Hollywood per condicions dignes i els drets dels professionals davant la intel·ligència artificial dessagna als magnats de la indústria, però és una batalla pírrica, perquè cap bàndol està disposat a cedir. Tenint en compte que la indústria de l'entreteniment occident òrbita al voltant en tots els sentits: culturalment, tendències, producció, finançament i molt més. Per tant, era només qüestió de temps que els efectes de la vaga travessessin el Pacífic i arribessin a l'Estat espanyol. Ara, els rodatges a la península també es veuen afectats

📆 La vaga de guionistes de Hollywood arriba als 100 dies: el pols als grans estudis continua

🎬 Es cancel·larà la teva sèrie preferida per la vaga de guionistes de Hollywood?

Segons informa Público, fins a nou rodatges han estat paralitzats i es calcula que a l'Estrat espanyol estan en joc fins a 220 milions d'euros invertits en diversos projectes. Els projectes afectats són de diversa índole. El digital exposa que quatre rodatges tenien previst arrancar la seca gravació a finals d'anys, però per ara han mogut el calendari fins al 2024. Tot plegat acumula despeses. 

L'estat espanyol és i ha estat històricament un gran plató per Hollywood, per la seva diversitat de paisatges i bons preus per rodar. Justament per això ara qüestió de temps que aquesta situació es produís tenint en compte la vaga, tanmateix, que es pogués predir no minimitza l'impacte econòmic. "Encara no sabem la dimensió econòmica, però els productors ja estan fent avaluacions, i en la mesura que molts dels 'services' (pagaments avançats per serveis) espanyols ja s'han desemborsat, per exemple, despeses de la fase de preproducció, l'impacte econòmic directe ja existeix" ha assenyalat el president de Spain Film Commission, Carlos Rosado, en una entrevista a EFE.

Una vaga històrica

A principis d'agost, la vaga de guionistes (que va començar abans que la d'actors) va superar la seva predecessora en nombre de dies de durada, passant així a la història. La vaga del sector de l'any 2007 es va catalogar de catastròfica per la indústria tenint un impacte a molt llarg termini i aquesta va durar just 100 dies. Aleshores, en quin moment es troba la mobilització després de superar l'aturada de fa més d'una dècada? Hollywood es dessagna lentament, a la vaga d'escriptors se li suma la vaga d'actors, però, per altra banda, el model dels grans estudis els permet acumular milers de milions de dòlars, així doncs, el dubte és: qui aguantarà més? 

"Permetrem que les coses avancin fins que els membres del sindicat comencin a perdre els seus apartaments i les seves cases", va dir un executiu al mitjà Deadline. Aquestes paraules van causar ràbia i un gran rebuig cap als estudis. Molts escriptors i actors van assenyalar que la mateixa indústria que es nega acceptar les seves demandes de millors condicions laborals, és la que té directius  com Bob Iger (Disney), que tenen un sou anual de 27 milions de dòlars, qui repeteix que les empreses no es poden permetre pagar més.