El principal sindicat d'ensenyament públic de Catalunya, la USTEC, ha denunciat que prop d'un 30% dels nomenaments d'aquest dimecres del Departament d'Educació per substituir els mestres i professors de baixa per la covid han quedat sense cobrir. El sindicat ha criticat en un missatge a Twitter que "falta personal en moltes especialitats i gran part dels docents de la borsa han de rebutjar el nomenament per malaltia". Per la seva banda, Educació ha informat en un comunicat que continua fent nomenaments diaris, de forma extraordinària, per garantir el funcionament dels centres educatius i la presencialitat de les classes. En total, la conselleria ha nomenat aquest dimecres 719 docents, que s'incorporaran demà a les aules. Així mateix, Educació ha anunciat que es faran nomenaments telemàtics cada dia durant aquesta setmana i la que ve.

El 30%, sense substitut

El sindicat USTEC ha denunciat la falta de personal tres dies després de la represa de les classes i malgrat la promesa del conseller d'Educació, Josep-Gonzàlez Cambray, que va assegurar la setmana passada que totes les baixes per covid es cobririen l'endemà. En el seu missatge a Twitter, els docents han criticat que el Departament hagi decidit "obrir els centres sense les mesures preventives exigides". A parer seu, això es tradueix en "no poder garantir la correcta prestació del servei públic per manca de personal en el pic de contagis". I és que la situació és veritablement delicada: en només 24 hores, 10.782 alumnes i docents han donat positiu per covid. El primer trimestre va acabar amb una xifra acumulada de 42.417 positius, mentre que en el segon trimestre, concretament en els darrers deu dies, ja s'han declarat 43.668 positius. Un increment espectacular causat per l'òmicron. D'aquests 43.668 positius, 30.892 són alumnes (2,15%) i 6.269 són docents i personal administratiu (3,82%), segons les dades de Traçacovid, l'eina del Departament d'Educació posada en servei el curs passat per mostrar la incidència de la pandèmia de covid a escoles i instituts i que s'elabora amb la informació facilitada pels centres.

Educació intensifica la resposta

L'explosió de casos ha obligat el Departament d'Educació a dur a terme contractacions extraordinàries de personal. Així, des de dilluns ja s'han contractat més de 1.500 mestres i professors per cobrir les baixes. En un comunicat d'aquest dimecres, el Departament ha assegurat que se substituiran totes les baixes iguals o superiors a cinc dies (fins ara, es cobrien les de set o més dies de durada), i hi haurà la possibilitat de nomenaments excepcionals d'urgència si hi ha centres amb més de tres baixes inferiors a cinc dies. Per demarcacions, 102 dels 719 docents que s'incorporen aquest dijous a les aules corresponen al Vallès Occidental, seguit del Maresme-Vallès Oriental (101), Barcelona Comarques (90), Tarragona (90), Baix Llobregat (87), Girona (82), Lleida (54), Consorci d'Educació de Barcelona (53), Catalunya Central (36) i Terres de l'Ebre (24).