L'elevada transmissibilitat de la variant òmicron es deixa sentir a les aules a Catalunya. En només 24 hores, 10.782 alumnes i docents han donat positiu per covid. L'explosió de casos ha obligat el Departament d'Educació a contractacions extraordinàries de personal. Així. des de dilluns ja s'han contractat més de 1.500 mestres i professors per cobrir les baixes.

En les darreres 24 hores s'ha informat de 9.465 positius entre els alumnes i 1.324 entre el personal docent i l'administratiu. El primer trimestre va acabar amb una xifra acumulada de 42.417 positius, mentre que en el segon trimestre, concretament en els darrers deu dies, ja s'han declarat 43.668 positius. Un increment espectacular causat per l'òmicron. D'aquests 43.668 positius, 30.892 són alumnes (2,15%) i 6.269 són docents i personal administratiu (3,82%), segons les dades de Traçacovid, l'eina del Departament d'Educació posada en servei el curs passat per mostrar la incidència de la pandèmia de covid a escoles i instituts i que s'elabora amb la informació facilitada pels centres.

L'impacte del nou protocol

Un fet que revela l'impacte del canvi de protocol en la gestió de la covid als centres educatius és que només hi ha un grup confinat arreu de Catalunya, quan en acabar el primer trimestre n'hi havia 273. Amb la modificació dels protocols, que suavitzen les quarantenes, només es confina un grup escolar a infantil i primària quan es detecten cinc o més alumnes positius o el 20% dels alumnes en el cas de grups petits. Els alumnes immunitzats, és a dir, amb la pauta completa de vacunació o que hagin estat positiu de covid en els darrers tres mesos, estan exempts de fer quarantena i només faran la quarantena els no vacunats. A l’educació secundària es mantenen els protocols tal com estan establerts. L’alumnat immunitzat no haurà de fer quarantena, mentre que el no immunitzat sí que haurà de fer-ne durant set dies.

Aquest nou protocol de confinaments ha provocat que hagi baixat i molt el nombre d'alumnes en quarantena, aquest dimecres són 30.892, la meitat dels que hi havia en acabar el primer trimestre, quan es confinava un grup a infantil i primària si hi havia un positiu.

Infografia covid quarantenes escoles - Maria López Moya

Baixes de docents

Per cobrir les baixes de mestres i professors el Departament d'Educació ha nomenat 1.568 professors, que s'han incorporat aquest dimecres a les aules per garantir el ple funcionament presencial dels centres. La intenció és anar fent nomenaments diaris de docents en funció de les necessitats.

Se substitueixen els docents que causin baixa laboral de cinc dies o superior, en lloc dels set establerts, i es fa des de l'endemà de la comunicació de la incapacitat temporal. Aquests nomenaments es fan de forma telemàtica. Des dels centres s'han denunciat que falten professors de català, francès i física i química.