Els eurodiputats Ernest Urtasun (ICV) i Ernest Maragall (ERC-MES) han respost a Inditex que les seves pràctiques d’elusió fiscal, que li han permès estalviar-se 585 milions d’euros, són inacceptables encara que compleixin la normativa. “El fet que sigui legal en aquests moments no vol dir que sigui just i no vol dir que la Unió Europea no hagi de fer lleis per canviar-ho”, ha assegurat Urtasun després de presentar l’informe sobre l’empresa d’Armancio Ortega al Parlament Europeu.

“No ens podem satisfer ni conformar amb aquesta visió legalista”, ha afegit Maragall, que ha assegurat que Inditex no n'és “l’únic responsable” i que els estats i la UE “tenen una responsabilitat més gran”.

Ernest Urtasun ha exigit que el cas d’Inditex i les situacions similars denunciades anteriorment sobre BASF o IKEA serveixin per impulsar reformes a la Unió Europea per tenir “transparència fiscal”, una base comuna consolidada i, també, un tipus mínim de l’impost de societats a la Unió Europea per evitar que es puguin repetir aquestes pràctiques.

“No estem situant Inditex com a únic responsable de l’elusió fiscal, és obvi que hi ha una responsabilitat més gran dels estats i de la UE”, ha defensat Maragall. L’eurodiputat ha lamentat que tot i “l’evidència” que tenen a Brussel·les de “l’enginyeria fiscal” de les grans multinacionals, la UE “segueix instal·lada en l’excusa que no és una competència europea”, sinó dels estats membres. “Els països competeixen entre ells per veure qui és el més llest, qui roba empreses al veí o roba beneficis als ciutadans”, ha lamentat.

Tant Urtasun com Maragall han indicat que l’elusió fiscal de les grans multinacionals contrasta amb els costos de la crisi que han d’assumir els ciutadans, especialment als països del sud d’Europa. “Haver eludit impostos en un país que ha patit grandíssimes retallades en els seus serveis públics no és un comportament socialment acceptable per a una gran multinacional”, ha dit Urtasun.

L'informe

El gegant tèxtil Inditex, propietari d’establiments com ZARA, Pull&Bear o Massimo Dutti, va eludir pagar almenys 585 milions d’euros en impostos entre el 2011 i el 2014 fent ús d’una complexa enginyeria fiscal, segons un informe que ha presentat aquest dimecres el grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu. La investigació indica que l’empresa d’Armancio Ortega utilitza filials a Holanda, Suïssa i Irlanda per pagar menys impostos sobre els seus beneficis europeus.

En concret, l’estudi adverteix que Espanya ha perdut almenys 218 milions d’euros en impostos perquè Inditex comptabilitza part dels ingressos per royalties a Holanda, on només tributen un 15%, en comparació amb el 30% espanyol.

"Més transparència fiscal"

D'altra banda, el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, ha assegurat que les últimes acusacions sobre Inditex són "una crida addicional de més transparència fiscal", motiu pel qual ha instat els països de la UE a avançar ràpid en l'aprovació de diferents propostes en aquesta matèria.
 


"ZaraLeaks és una crida addicional de més transparència fiscal a la UE. La Comissió Europea insta els estats membres a adoptar ràpid les propostes CCCTB i la CBCR", ha escrit el socialdemòcrata francès a Twitter. Més concretament, el comissari fa referència a la proposta per posar en marxa una base imposable comuna i consolidada en l'impost de societats (CCCTB), un projecte que està encallat des del 2011, però que Brussel·les ha intentat impulsar mitjançant un enfocament de dues etapes: primer s'intentarà acordar una base comuna i posteriorment la consolidació (la part que més reticències suscita a les capitals).

L'altra proposta que ha anomenat Moscovici vol obligar les multinacionals que superin els 750 milions d'euros en ingressos que facin públiques dades com els ingressos nets totals, els beneficis abans d'impostos, els impostos pagats i els guanys acumulats en cada país en què operen.