El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha assegurat que la proposició de llei d'amnistia registrada pel PSOE al Congrés previ acord amb l'independentisme català "obre una via per reconèixer la realitat nacional basca", perquè, argumenta, amb la tramitació d'aquest text es reconeix que "el que no està prohibit és possible". Urkullu ha fet aquesta reflexió en una resposta a una pregunta de la parlamentària de Vox Amaia Martínez en el ple de control del Parlament Basc per a conèixer la seva opinió sobre aquesta proposició de llei, on el lehendakari també ha defensat l'amnistia com a necessària per abordar el problema polític català i afavorir "la convivència".

El lehendakari ha assegurat que la futura llei "atorga a la política l'oportunitat per reiniciar un procés de convivència i normalització per mitjà de mitjans democràtics" perquè, segons ha assenyalat, "assenteixi la idea que el que no està prohibit és possible". En aquest sentit, Urkullu ha defensat que si aquest principi és aplicable per a l'amnistia també "ha d'anar més enllà de l'elecció d'un president": "S'obre una via per al reconeixement efectiu de la plurinacionalitat de l'Estat, per al reconeixement de la realitat nacional basca, per a la normalització de les relacions institucionals bilaterals i per a l'obertura de nous llits d'expressió a les voluntats socials majoritàries amb relació al futur polític del nostre país", ha enumerat.

Urkullu defensa l'amnistia davant l'ofensiva de Vox

Urkullu, que ha posat l'accent en el fet que el 90% del Parlament Basc dona suport a la llei d'amnistia, ha insistit que és necessari abordar "a fons el problema polític" mitjançant el diàleg i la negociació per aconseguir un "acord polític, social i institucional que afavoreixi la convivència". El lehendakari s'ha dirigit a la parlamentària de Vox i li ha advertit que "la Constitució i la convivència estan molt més amenaçades en l'Estat per la reacció de l'extrema dreta que pel contingut de la proposició de llei". En aquest sentit, Urkullu ha acusat Vox d'"encoratjar una revolta de carrer que se salta totes les regles democràtiques, els seus principis i procediments" i ha precisat que és legítim discrepar de la llei, però no ho és "saltar-se les regles de joc". Per part seva, l'única representant de Vox en la Cambra autonòmica ha reiterat que la citada llei "trenca principis democràtics essencials" i ha agregat que, "encara que el culpable de la seva aprovació és el president, Pedro Sánchez, el PNB també serà responsable" pel seu suport. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!