La dreta se'n surt amb la seva. El Parlament Europeu debatrà en el ple de la setmana vinent sobre la llei d'amnistia. La conferència de presidents de la institució ha donat llum verda a incloure aquest punt de debat a l'agenda de la sessió plenària del pròxim dimecres a Estrasburg, a les 14.00 hores, després de la petició del Partit Popular Europeu, secundada pel grup dels liberals del qual forma part Ciutadans. D'aquesta manera, els conservadors han aconseguit internacionalitzar l'ofensiva contra el pacte d'investidura entre el PSOE i els grups independentistes, portant-la d'aquesta manera a les més altes instàncies europees. Aquest dilluns, els populars, ja van defensar que el debat s'emmarca en la situació de l'estat de dret a Espanya. "No pot ser simplement sacrificat per obtenir els vots necessaris per formar una majoria de govern", van dir en un comunicat.

En una línia similar, l'eurodiputada del PP ha celebrat aquest dijous que el ple de l'Eurocambra abordi "l'erosió de l'estat de dret a Espanya per l'amnistia i pels pactes de Sánchez contra la independència judicial". "S'estan vulnerant els principis que defensa la UE", ha insistit en una piulada, afegint que "Europa no pot mirar cap a un altre costat i el PP farà tot el possible i més del que pugui per aturar el full de ruta de demolició de l'estat de dret per part de Sánchez". Per la seva banda, l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez ha afirmat que "els valors de la Unió són un límit democràtic que no s'ha de sobrepassar, fins i tot per a aquells que no tenen cap límit per mantenir-se en el poder".

Reynders i les "preocupacions" per l'amnistia

La setmana passada, la Comissió Europea ja va fer saltar les alarmes demanant al govern espanyol informació sobre l'amnistia, davant les "serioses preocupacions" que existeixen al seu voltant, fonamentades en l'oposició que ha fet pública la dreta espanyola. El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, va enviar una carta als ministres en funcions de la Presidència, Félix Bolaños, i de Justícia, Pilar Llop, per sol·licitar informació "detallada" sobre la llei que estava en aquell moment negociant el PSOE amb Junts per a la investidura de Pedro Sánchez.

Ara bé, aquest dimecres, Reynders va negar preocupació per la llei d'amnistia que ha presentat el PSOE al Congrés dels Diputats i que ha pactat amb els partits independentistes. Ho va dir en unes declaracions als mitjans de comunicació als passadissos de l'Eurocambra, en què va aclarir que simplement havia demanat el projecte de llei d'amnistia a Félix Bolaños per poder estudiar-lo. El representant del govern espanyol va facilitar-lo al comissari europeu de Justícia el dia abans. "Ara estem en curs d'analitzar-lo. Vinc de Washington i no he tingut temps", va explicar Reynders.