Noves càrregues policials en la catorzena nit de protestes a Ferraz i amb Pedro Sánchez investit president. Com en ocasions anteriors, la policia espanyola ha intervingut a la manifestació davant la seu del PSOE per dispersar els manifestants un cop els actes vandàlics s'han descontrolat. Amb l'arribada dels encaputxats a la primera fila, ha pujat considerablement la tensió i ha començat l'encesa de bengales, la crema d'estelades, els intents de moure les tanques i el llançament tant d'objectes com de petards enllaunats. Tot plegat ha portat els antiavalots a actuar, tal com ja van fer aquest dimecres —coincidint amb el debat d'investidura al Congrés dels Diputats—.

Segons la delegació del govern espanyol a Madrid, aquest dijous han assistit unes 4.000 persones a la manifestació davant la seu del PSOE. És el doble de la xifra registrada el dia abans, dimecres, quan unes 2.000 persones es van concentrar a Ferraz després de la primera jornada del debat d'investidura. Així, l'ambient d'aquest dijous ha estat molt més radical que els últims dies, amb més simbologia ultra, franquista, feixista i nazi. "Sieg Heil", s'ha sentit sovint. És per això que, des de ben d'hora, els agents han estat preparats amb els cascs, els escuts i les escopetes. 

Ambient d'un partit de futbol a Ferraz

La tensió ha començat a pujar cap a les 22.00 hores, quan els agents ja s'han posat els cascs, han preparat els escuts, s'han apropat al cordó i han advertit els manifestants per megafonia diverses vegades. Després, han carregat des del carrer Marqués d'Urquijo per dispersar els milers de manifestants que hi havia a Ferraz —la majoria d'ells, ultres encaputxats i amb símbols radicals—.

És veritat que l'ambient ha estat més radical, però la tònica ha sigut la mateixa que la d'aquest dimecres: ambient propi d'un partit de futbol masculí, durs insults contra Sánchez i Carles Puigdemont, càntics racistes i masclistes, crits contra la premsa... De fet, els manifestants han llançat pintura vermella contra els periodistes i un fotògraf ha resultat ferit. L'encesa de bengales ha omplert de fum la manifestació, mentre que el llançament d'objectes i petards enllaunats han obligat la policia a allunyar-se momentàniament de les tanques —que estaven sent colpejades pels encaputxats de la primera fila—. També hem vist com s'han cremat estelades, com ja va passar dimecres.

Crema estelades protesta Ferraz / Efe
Els ultres de la primera fila cremen estelades a Ferraz / Efe

Malgrat l'ambient radicalitzat d'aquest dijous, Vox ha mantingut el suport a la concentració. En aquesta ocasió, ha sigut Javier Ortega Smith qui s'ha deixat veure a la manifestació i ha animat els manifestants a continuar amb la mobilització permanent. I és que ja van dues setmanes de protestes consecutives a Ferraz, amb una història similar cada dia. Hi ha hagut dies amb menys gent, menys vandalisme i menys càrregues, però els greus insults i els missatges antidemocràtics han sigut una constant.

Paral·lelament, a Barcelona hem vist dues concentracions diferents contra l'amnistia. Per una banda, petit grup d'espanyolistes ha protestat davant la delegació del govern espanyol contra la investidura de Sánchez. Per una altra, l'Esquerra Independentista s'ha mobilitzat a la plaça d'Urquinaona per mostrar el seu rebuig al pacte dels independentistes amb el PSOE.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!