El candidat a la reelecció com a lehendakari, Iñigo Urkullu, ha assegurado, en el míting d'inici de campanña a Gernika que aquesta ciutat "representa el nostre Autogovern. Representa la nostra capacitat de posar-nos drets. Avui necessitem tornar a posar-nos drets. El nostre autogovern ha estat el fonament sobre el qual hem pogut respondre al primer embat de la Covid 19". Per això, ha reclamat l'actualització i aprofundiment de l'autogovern basc perquè "necessitem un acord sòlid i durador que ens permeti adaptar-nos als canvis socials del nostre temps.

Urkullu ha assegurat que el nou Parlament Basc que surti de les urnes el 12 J "podrà treballar sobre el text proposat al final d'aquesta legislatura. És una base que ens permet ser optimistes per comptar amb un nou estatus per a Euskadi, per continuar construint Euskadi." "Construir un país -ha agregat-, significa renovar els consensos socials i avançar. Significa deixar els bucles de negativitat i conflictivitat dels quals alguns no saben sortir. Aquells a qui només els serveix per insistir en maximalismes i crítiques destructives per la seva por d'avançar al costat dels qui pensen de forma diferent", ha assenyalat amb referència a EH Bildu i PP, encara que sense citar-los expressament.

"No és la nostra via -ha proclamat Urkullu. Estem a construir i a enfrontar els problemes reals de la societat" i ha sentenciat que "la vertebració institucional d'un país tan complex com Euskadi requereix acordar i tornar a acordar".

El també cap de llista del PNB per Àlaba ha precisat, no obstant això, que no hi pot haver pacte "sense un sistema de garanties recíproques de bilateralitat efectiva" entre Euskadi i l'Estat espanyol pel que ha anunciat que "proposem un sistema de relació Euskadi-Estat que impedeixi la modificació unilateral de l'Autogovern".

"Som una societat plural. La pluralitat interna és un element constitutiu de la nostra manera de ser. El repte és construir des de la diversitat d'identitats. Acordar no és claudicar sinó avançar junts cap a un projecte de nació compartit", ha emfatitzat finalment.

Ortuzar demana un resultat rotund

El president del PNB, Andoni Ortuzar, per la seva part ha obert la campanya defensant que un resultat "rotund" per al seu partit tornarà a construir "ràpid" Euskadi, després de la crisi generada per la lluita contra el coronavirus. Ortuzar ha participat, junt Urkullu i les cap de llista per Bizkaia i Gipuzkoa, Leixuri Arrizabalaga i Bakartxo Tejeria, en un acte davant del jove roure de la Casa de Juntes de Gernika, amb el que han volgut simbolitzar el seu compromís amb "l'Euskadi que ha patit la pandèmia i ha sabut estar a l'altura davant el virus".

El president del PNB ha apel·lat a "una Euskadi que no es resigna a tornar al zulo del que acabem de sortir de la crisi anterior" perquè "comptin amb el PNB per tornar a construir aquest poble. A aquesta Euskadi li diem que tirarem endavant. I hem de sortir més forts, més units i més solidàries que mai", ha proclamat.

Ha admès que, després del viscut en aquests tres últims mesos a causa de la Covid-19 a tot el món, "sabem que hi haurà gent 'kokilduta', temorosa, amb molt respecte pel que ve. És normal després del que estem passant. Gent que pensarà si val la pena anar a votar". "És a ells i a elles a qui ens dirigim especialment avui. Sí que val la pena anar a votar. Esclar que val la pena anar a votar. Cal anar a votar sense por, amb il·lusió, perquè el 12 de juliol comença la reconstrucció d'Euskadi", ha emfatitzat.

"Si aconseguim un resultat rotund, haurem posat ja un peu ferm al terra per aixecar-nos ràpid com País. Perquè Euskadi té futur i la seva garantia és el PNB", ha reblat.