El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha posat en dubte que el govern central decideixi suspendre l'autonomia a Catalunya si el referèndum s'arriba a celebrar i ha advertit que aquesta opció seria "un error majúscul". En una entrevista a Radio Euskadi, el president del Govern basc s'ha preguntat si la convocatòria de l'1 d'octubre "és un referèndum o no és un referèndum".

En cas d'arribar-se, finalment, a celebrar, i preguntat per quina seria la reacció del seu Govern en cas que l'executiu central s'inclinés per aplicar la llei de Seguretat Nacional i suspengués l'autonomia, Urkullu ha considerat que l'executiu del PP no arribarà a aquest extrem. "No crec que que es donés la suspensió de l'autonomia. Seria un error majúscul per part d'un president amb una responsabilitat", ha afegit.

El lehendakari ha afegit que no té cap garantia que el president del govern espanyol no optarà per aquesta via: "No és que m'hagi garantit res, ni en un sentit ni en un altre, però són reflexions de les quals he participat, i tinc l'esperança, la confiança en l'exercici de la política, no sobre la base de l'enfrontament", ha explicat.

Temps per dialogar

Urkullu ha insistit que encara "hi ha temps" per al diàleg a Catalunya, i ha assegurat que no es pren l'1 d'octubre "com a estació terme": "Pot ser d'inici", ha afegit.

Al seu parer, si la política "ha fallat, com fins ara", s'ha d'afrontar el "repte" de "fer política pensant, no en l'enfrontament, sinó en la construcció, no en la possible fractura social, sinó en la cohesió".

"Hi ha temps, malgrat que l'1 d'octubre és aquí, hi ha temps abans perquè pensem com abordar el model d'Estat", ha insistit, per mostrar-se convençut que "cada vegada hi ha més partits que es van sumant" a aquesta reflexió, entre ells el PSOE.