Iñigo Urkullu ha reclamat "un acord clar" a Pedro Sánchez si vol els vots de catalans i bascos "tot el temps", en mig de les negociacions per a una investidura. En una entrevista a la Cadena SER aquest dilluns, el lehendakari ha recordat al president del govern espanyol en funcions que els possibles suports del PNB, EH Bildu, ERC i Junts no són pas "un xec en blanc per a la legislatura" i que és "absolutament necessari assentar les bases d'un acord polític clar". "Si no, escollirem una legislatura complicada i anirem a eleccions de nou en el curt termini un cop iniciada la legislatura", ha previst.

Després del fracàs d'Alberto Núñez Feijóo la setmana passada al Congrés, Urkullu ha reconegut que ara és el torn de Sánchez i que "assistim a l'inici de tot un mes que serà un exercici de tensió política" —tot i que és veritat que "ningú desitja que es repeteixin les eleccions al gener", motiu pel qual totes les formacions "hauran de fer un esforç per a una entesa". El focus és sobre els partits independentistes catalans, que "es miren l'un a l'altre de reüll o de front" de cara a processos que es puguin abordar després. Aleshores, el que passi durant les pròximes setmanes és un "exercici de política d'Estat, però també a Catalunya de cara al futur".

Urkullu, sobre l'amnistia

La paraula clau és amnistia, que segons el lehendakari és "la conseqüència d'un procés penal". "L'amnistia hauria de tenir una gestió basada no en l'elecció del president, sinó en un exercici de restitució del que mai degué ser. Existeix la possibilitat que allò que es va judicialitzar es desjudicialitzi", ha assenyalat.

Tornant als acords i a la necessitat de Sánchez per aconseguir-ne, Urkullu ha recordat que ell fa temps que aposta per "pactes d'Estat" que incloguin els partits nacionalistes. Aquests pactes haurien d'incloure reptes la transició energètica, el repte demogràfic, la digitalització... que s'haurien de plantejar com un "exercici compartit". És per això que ha reclamat un "acord clar" per a la investidura, tot i que aquest acord pot estar a prop: alguns mitjans de comunicació han assegurat que el PNB ha comunicat al Rei que encara no està en condicions de donar suport a la investidura de Sánchez, però els nacionalistes bascos han desmentit la informació. "Fidel al seu costum, el PNB no ha revelat el contingut de la conversa que aquest matí ha mantingut Aitor Esteban amb Felip VI", han indicat a Twitter.