El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no es quedarà sòl en el seu rebuig a acudir a la conferència de presidents, convocada per Mariano Rajoy per al 17 de gener que ve al Senat. El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha comunicat al seu govern en la reunió d'aquest dimarts que tampoc pensa acudir al fòrum de mandataris autonòmics, segons ha informat en conferència de premsa el portaveu de l'Executiu basc, Josu Erkoreka.


El portaveu ha justificat l'absència del lehendakari en el fòrum de presidents en què ara "és moment de posar en valor la singularitat de l'autogovern basc" i que aquest "ha de ser canalitzat en les relacions bilaterals entre l'Estat i Euskadi". És el mateix plantejament amb el qual Puigdemont justifica la seva negativa a acudir a la conferència de presidents: l'exigència d'un tracte bilateral que Rajoy es nega a donar a la Generalitat.

Des del "màxim respecte" al fòrum autonòmic, Erkoreka ha insistdio que l'Estat i Euskadi han d'abordar una multitud d'assumptes pendents que estan sobre la taula del president Rajoy almenys des del 15 de setembre de 2014, quan es va reunir amb el lehendakari Urkullu en la Moncloa.