El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha mostrat la seva esperança en que, després de la decisió de l'Advocacia de l'Estat, hagi un "esforç" de la Justícia per "establir les bases per a una convivència de la manera més normalitzada possible" a Catalunya.

Urkullu, que es troba de viatge oficial a Buenos Aires, s'ha referit a la determinació de l'Advocacia de l'Estat d'acusar als polítics del procés sobiranista català d'un delicte de sedició en comptes de rebel·lió i d'un altre de malversació. Ha reconegut que no està "per res satisfet amb una acusació de sedició i malversació" i que no vol que s'entengui que es queda "tranquil" per la no acusació de rebel·lió.

S'ha reafirmat en que mai s'hagués hagut de "judicialitzar la vida política" i encara menys "quan s'està parlant de processos que incideixen en la convivència social".

Malgrat això, ha dit que entén la "contextualització de l'Advocacia de l'Estat en un moment en el qual hi ha hagut processos judicials i condemnes anteriors" que li pot portar a una acusació que, per a ell, "en últim extrem, podria haver estat només de desobediència".

Ha afegit que manté un "punt d'esperança" després que l'Advocacia de l'Estat hagi "ratificat" el posicionament que ha mantingut ell en tot moment que "no va haver-hi violència organitzada ni un propòsit de violència" en el procés sobiranista.

El lehendakari també ha expressat el seu desig que aquest canvi de criteri de l'acusació exercida per l'Advocacia de l'Estat pugui suposar una modificació de la situació de presó preventiva dels presos polítics.

Urkullu ha reiterat que "no és acceptable que es mantingui un any de presó preventiva" quan existeixen altres mètodes, com els controls telemàtics, si es vol "evitar el que podria ser un risc de fuga", com a raó que s'argüís per a "no deixar als presos al carrer fins a la substanciació del procés judicial".

"Espero que aquesta actitud de l'Advocacia de l'Estat que no hi va haver una rebel·lió faciliti també la situació de les persones que es mantenen empresonades", ha conclòs.