El lehendakari Iñigo Urkullu considera que si s’excarcera als presos polítics i s’escolta la seva veu a Catalunya es podria “contribuir a la distensió”. Urkullu ha fet una crida a la reflexió sobre els avantatges de posar-los en llibertat, després de referir-se a la visita que va fer el 14 d'agost passat al líder d’ERC, el vicepresident Oriol Junqueras.

Urkullu, en la roda de premsa posterior al primer consell de govern del nou curs polític, ha explicat que durant la trobada amb Junqueras va poder contrastar de forma directa els fets que van tenir lloc la tardor de l’any passat a Catalunya.

El lehendakari ha insistit en la necessitat d’arribar a un “estadi de distensió, d’afavorir la distensió”. Urkullu ha destacat que “si posem per davant que l’objectiu és la convivència social, la cohesió social, la realitat institucional” a l’Estat espanyol i a també a la UE hi ha persones que hi estan treballant per aquesta distensió.

Presó preventiva

Conscient que el que ha dit pot generar polèmica, Urkullu ha insistit que vist que, a les portes del judici hi ha eines per evitar el risc de fuga “potser seria interessant plantejar-se si persones que estan en situació de presó preventiva  puguin tenir una capacitat de discurs clar davant la societat catalana i el conjunt  de l’Estat”, amb la finalitat “d’ajudar a interpretar el que és el moment e interpretar també l’objectiu final”.

Llarena

Urkullu ha assegurat que no entén que el govern de Pedro Sánchez doni suport amb les seves actuacions al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena en la querella presentada per Carles Puigdemont a Bèlgica, i ha apel·lat a la separació de poders.

Quan al fet que la Fiscalia investigui els Mossos d’Esquadra per identificar persones que retiren llaços grocs, Urkullu ha fet una crida a rebaixar la tensió. La mesura, ha afirmat, s’emmarca en aquest plantejament de la judicialització de la política i la politització de la justícia.