La demanda civil interposada a Bèlgica pel Govern a l'exili contra el jutge d'instrucció del 'procés', Pablo Llarena, "no és una qüestió privada, sinó d'Estat", ha sostingut el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que assegura que el seu Executiu va tenir clar això des del primer minut.

Així ha intentat Sánchez, des de Xile, concloure la polèmica oberta pel canvi de discurs per part del Govern espanyol entorn d'aquest assumpte. La setmana passada, l'Executiu diferenciava de forma expressa entre la defensa de la jurisdicció espanyola i la personal del jutge, a qui deia no podia representar per actes privats.

Es referia amb això el Ministeri de Justícia a un aspecte de la demanda de Puigdemont que al·ludeix a la falta d'imparcialitat del jutge Llarena per unes manifestacions que va realitzar en un acte públic a Oviedo el febrer passat, on en ser preguntat per la causa que instrueix va negar que es pogués parlar de l'existència de "presos polítics".

Comunicat de diumenge

Aquesta distinció va desaparèixer en el comunicat oficial remès aquest diumenge per Moncloa, rere les crítiques de jutges i fiscals pel que consideraven deixar desemparat a Llarena. La nota subratllava que el Govern defensaria el sistema judicial espanyol i al magistrat Llarena.

Preguntat en la roda de premsa conjunta amb el president xilè, Sebastián Piñera, si el Govern estava rectificant, Sánchez va respondre: "El Govern escolta i el que ha fet ha estat atendre des del primer moment els requeriments del Consell General del Poder Judicial", l'òrgan de govern dels jutges.

En funció de com s'anaven produint aquests requeriments, l'Executiu els ha anat atenent "sempre de manera positiva". "No és una qüestió de defensar un jutge o un altre amb nom i cognoms, sinó que és una qüestió que l'Estat ha de defensar la seva sobirania jurisdiccional quan aquesta es veu posada en qüestió", ha conclòs.