El lehendakari Iñigo Urkullu ha demanat que es declari l'estat d'alarma a tot l'Estat i que la gestió quedi en mans dels presidents autonòmics. Urkullu ha fet aquesta petició en una compareixença la tarda d'aquest divendres després d'haver sol·licitat primer l'estat d'alarma a la seva comunitat autònoma al govern espanyol.

El lehendakari ha pres aquesta decisió, entre altres decisions, davant de l'"alta probabilitat" que en les properes setmanes sigui necessari adoptar mesures "més restrictives i intenses" com confinaments perimetrals o "limitacions d'activitat nocturna".

Urkullu ha defensat que "és necessària una declaració de l'estat d'alarma en el conjunt de l'Estat, de forma coordinada" i ha revelat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li ha agraït la comunicació i li ha contestat que "ho estudiarà amb preocupació".

El TSJE, el motiu de fons

El líder del govern basc ha insistit en la idea que "el més important és que puguem garantir i preservar la salut de les persones malaltes i de totes les persones, garantir la gestió sanitària". I és que ha reconegut que "fins el dia d'ahir crèiem que teníem competències", però es van trobar amb "la decisió judicial". "Tot això és el que ens ha portat a plantejar aquesta petició al president del govern espanyol", ha aclarit.

La decisió judicial a la qual es refereix el lehendakari és la sentència que va emetre ahir el Tribunal Superior de Justícia d'Euskadi per la qual no autoritzava la limitació de les trobades socials a sis persones perquè "vulnera drets fonamentals".

"Jo no vull ni problemes ni medalles en la gestió d'aquesta pandèmia. Jo penso en la salut de les persones. El que es prioritza és la salut de les persones. A mi no em preocupa que es faci un estat d'alarma, sinó la manera de gestionar-lo. Tots i totes les ciutadans han d'entendre que estem prenent mesures pensant en la salut de les persones", ha justificat.

Altres comunitats s'hi sumen

Al llarg d'aquesta tarda Astúries, Extremadura i la ciutat autònoma de Melilla també han demanat decretar l'estat d'alarma als seus respectius territoris per poder aplicar restriccions per combatre l'augment de contagis de Covid-19.