El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha traslladat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la decisió de sol·licitar la declaració de l'estat d'alarma al País Basc. Fonts del govern autonòmic basc han explicat que la petició formal es remetrà a Moncloa al llarg d'aquest divendres i demanaran que el comandament i la gestió de l'estat d'alarma recaigui en el president d'Euskadi. Urkullu ha justificat la decisió per la voluntat "d'actuar amb la màxima celeritat i diligència possibles per intentar preservar la salut de tota la ciutadania" després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Basc de tombar les restriccions que havia decidit aplicar l'executiu autonòmic.

La situació és “molt greu” i cal actuar de forma contundent per a evitar un segon confinament domiciliari, ha advertit el president espanyol Pedro Sánchez en una declaració institucional des de La Moncloa aquest divendres. Per això, ha dit, cal prendre “totes les mesures necessàries” des de les administracions i que els ciutadans facin “un parèntesis” amb la màxima “disciplina social”. L’objectiu, ha reblat, ha de ser rebaixar la incidència per sota dels 25 casos per cada 100.000 habitants. En aquests moments es troba a 348 al conjunt d’Espanya. Les mesures corresponen a les comunitats. Algunes, com Madrid o Castella i Lleó, ja han decidit aplicar tocs de queda. Sánchez no hi ha fet referència, però sí a l'estat d'alarma en casos extrems, previst en el document aprovat per la Interterritorial.

El president espanyol ha arrencat la seva declaració advertint sobre la preocupant situació de la segona onada, que no es limita a Espanya, sinó que és una realitat a tot el continent. Ha posat en relleu les mesures que han pres i continuen prenent les diferents comunitats. Ha evitat parlar del toc de queda, però s’ha referit a les restriccions a la mobilitat nocturna que s’estan adoptant avui en alguns territoris. “Estem llestos per a prendre totes les mesures necessàries per frenar els contagis causant el menor dany econòmic possible i les menors restriccions possibles”, ha assegurat. Però no ha anunciat cap mesura, que segons ha insistit pertoquen a les comunitats.