El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) no ha avalat la prohibició de reunions de més de sis persones, encara que sí que ha donat el vistiplau a la resta de mesures de restricció de la vida social que el govern Basc recull en la seva última ordre per frenar l'expansió de la Covid-19 a Euskadi.

La interlocutòria de la Sala Contenciosa Administrativa d'aquest tribunal ha decidit no autoritzar aquesta prohibició ja que vulneraria el dret fonamental de reunió, en contra de l'argument defensat al seu informe per la Fiscalia Superior de la Comunitat Autònoma, que considera que la prohibició de grups de més de sis persones "és proporcional i conforme" a la necessitat d'impedir l'expansió de la malaltia.

La interlocutòria ha avalat la resta de limitacions de l'ordre del Departament de Salut, amb altres mesures menys discutides al no entrar en col·lisió amb drets fonamentals, com la reducció d'aforaments al 50 % en àmbits com l'hostaleria (tret de terrasses), i els esdeveniments culturals i religiosos.

També preveu el tancament de restaurants i bars a les 00.00 (una hora abans que la limitació fixada fins ara), prohibeix l'activitat a txokos i societats, i limita l'aforament dels esdeveniments a 400 persones a espais interiors i 600 a exteriors, a més d'obligar a tancar parcs i jardins a les 23.00 hores.

"Setmanes molt dures"

El ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa, ha anticipat aquest dijous setmanes "molt dures" en la lluita contra el coronavirus i ha alertat de l'arribada de l'hivern que, per les seves característiques, portarà Espanya i Europa a un "període complicat".

En una entrevista a Onda Cero, Illa ha reconegut que la situació és "molt preocupant" i "inestable" a molts territoris d'Espanya, la qual cosa portarà l'"horitzó" de la situació actual fins almenys dintre de "cinc o sis mesos", quan la vacuna hagi estat distribuïda a un nombre raonable de ciutadans.

"Això no és passar el mes de novembre. És un horitzó de, si va tot bé, aquest calibre, la primavera de l'any que ve. Caldrà anar amb compte, aprendre a conviure amb el virus sent conscients que l'hivern és més perillós que l'estiu", ha assenyalat el ministre, que ha recordat que la vacuna no estarà disponible almenys, fins a finals d'any o principis de 2021.

Respecte a la situació actual de la Comunitat de Madrid, i davant de la previsió que l'estat d'alarma decaigui aquest dissabte a la ciutat, el titular de Sanitat ha explicat que el govern d'Isabel Díaz Ayuso està preparant un "conjunt dur de mesures" que seran anunciades aquest divendres.