El lehendakari, Íñigo Urkullu, ha defensat el discurs institucional del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el que feia una petició per a la mediació amb l'Estat i en el que retreia al rei Felip VI el seu paper i el seu posicionament en relació amb el conflicte entre els governs català i espanyol.

En el seu perfil de Twitter, Urkullu ha destacat que Puigdemont s'hagi mostrat "disposat a la mediació" amb l'objectiu de reestablir el diàleg entre Espanya i Catalunya. El lehendakari també va destacar que el president no esmentés explícitament la DUI. En defensa de les paraules dirigides al monarca, Urkullu ha exposat que el president no va tancar la porta a un acord amb un "no" sinó que li va dir a ell: "Així no".

Les declaracions d'Urkullu arriben després que aquest dimarts es posés a disposició del president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, per intervenir el conflicte entre Catalunya i Espanya. Urkullu s'ha ofert a Juncker per carta, on defensa que l'1-O "ha convulsat no només Catalunya, sinó un estat de la UE i la pròpia UE".

En l'escrit va avisar el president de la CE de què es tracta d'un problema de "proporcions històriques" i que si no s'aborda "amb rigor i visió política", segons va subratllar, "pot desencadenar escenaris delicats també per a la Unió Europea". "La meva preocupació és important i considero, amb el respecte pertinent i responsabilitat, que la Unió ha d'impulsar el desbloqueig" i, en aquest, sentit recorda que les seves crides a Rajoy i al Rei "estan tenint com a resposta el silenci o no la resposta que considero per a la convivència de realitats nacionals diverses i l'evitació de la fractura social".