El Partit Nacionalista Basc ha celebrat avui l'Aberri Eguna, la diada nacional del País Basc, amb un acte a la Plaça Nova de Bilbao, que ha comptat amb la presència de dirigents del PDeCat i JxCat. El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha demanat a la Unió Europea que possibiliti referèndums "legals i pactats" i s'ha referit en diverses ocasions a la qüestió catalana.

Urkullu ha instat a recuperar un Govern de la Generalitat que "fulmini" el 155 i "recuperi l'autogovern", així com "un president" amb qui "col·laborar". A més, ha demanat "que es reconegui un problema que no està resolt políticament".

"Volem que els autogoverns català i basc estiguin exclusivament en mans dels seus legítims representants. No volem gent a la presó per defensar idees, no volem que siguin els jutges que decideixin qui pot governar. El que està passant a Catalunya és molt greu, i els nostres principis i valors ens reclamen alçar la veu i protestar per això", ha afirmat.

Per aquesta raó, Urkullu ha reclamat una Europa amb "regions que representen realitats nacionals sense Estat, com Euskadi" i ha exigit que s'ofereixi "un solució perquè es pugui consultar a la ciutadania en un referèndum legal i pactat".

JxCat demana al PNB que no negociï els pressupostos

El portaveu adjunt de Junts per Catalunya en el Parlament, Eduard Pujol, que ha assistit a l'acte, ha demanat al PNB que mantingui el seu compromís de no negociar els pressupostos de l'Estat "fins que s'hagi aixecat el 155". "Cal fer bé la força que ara mateix té el PNB davant del Govern Espanyol", ha demanat.

En declaracions als mitjans, Pujol ha recalcat que el PNB "és conscient de la força que ara té per fer palanca per frenar aquest estat de brutalitat, perquè avui som la causa catalana, però el dia de demà serà qualsevol altra circumstància que atempti a la possibilitat de viure en democràcia".