Íñigo Urkullu ha aprofitat l'acord Junts-PSOE per demanar "ja" el traspàs de la immigració al País Basc, alhora que ha exigit "seguretat jurídica i estabilitat". Després de reunir-se aquest dijous a Madrid amb l'ambaixador japonès, Takahiro Nakamaee, el lehendakari ha recordat que la petició no és nova i que el govern basc ja la va plantejar la legislatura passada, que està recollida a l'Estatut d'Autonomia i que ell mateix va traslladar la demanda al ministre José Luis Escrivá.

Què suposa l'acord Junts-PSOE per a la delegació de competències d'immigració?

Si bé no ha volgut opinar sobre el que s'ha oferit a Catalunya respecte a la transferència pendent al País Basc en aquesta matèria, Urkullu sí que ha insistit en el fet que els bascos tenen "un Estatut d'Autonomia que encara està pendent de ser complit". També ha reiterat que "el govern espanyol i el PSOE han adquirit un compromís novament" amb el PNB per al compliment d'aquest Estatut i el desenvolupament de l'autogovern basc. "Estem en un període precisament en el qual ha de plasmar-se ja un dels compromisos per part del PSOE", ha remarcat, en referència a les competències en migració.

Si Catalunya rep competències, el País Basc també

Les competències en migració són una de les tres matèries que haurien de traspassar-se al País Basc en els pròxims mesos, segons l'acord entre el PNB i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. Les altres dues són el traspàs de Rodalies i l'homologació de títols universitaris estrangers. El govern basc planteja ser el competent en la segona fase del tractament dels migrants, un cop el govern espanyol n'hagi reconegut la protecció internacional. Concretament, el que fins ara han proposat és fer-se responsable dels itineraris d'integració social d'aquestes persones a les quals se'ls hagi establert la residència al País Basc. Però fonts de l'executiu d'Urkullu han assegurat que també reclamarien el traspàs "total" de les competències d'immigració si Catalunya les rep.

En referència a l'acord in extremis entre Junts i el PSOE, el lehendakari ha afirmat que no el sorprèn i ha recordat que fa temps que diu que "el govern espanyol actual necessitaria tots els vots tot el temps". També ha criticat la dinàmica de convalidacions de decrets, que "no hauria de ser així el procedir per part del govern espanyol". Sí que ha reconegut que va viure les votacions d'aquest dimecres amb preocupació, ja que el PNB va accedir a votar favorablement els decrets.

La garantia del govern espanyol

Després de les paraules d'Urkullu, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha afirmat que la "voluntat" del govern espanyol és "avançar" en la transferència de competències "que tenen a veure amb la immigració" al govern basc en els pròxims mesos. "Tenim altres acords territorials, per exemple, amb el PNB, perquè en el període de tres mesos es produeixin altres avenços en els títols homologats d'educació universitària, també en matèria de transport, fins i tot, també, en la integració i l'acollida, que té a veure amb la immigració", ha explicat.

Torres ha afirmat que l'executiu estatal està "complint amb els terminis" i és la seva "voluntat" poder efectuar aquests "primers traspassos en competències delegades" durant els pròxims mesos. Així, ha defensat les transferències a Catalunya i al País Basc perquè "formen part tant de la realitat tant constitucional com dels estatuts d'autonomia". "Som dels que creiem que més autogovern no significa menys Espanya. Més Espanya és també tenir en compte la realitat dels territoris", ha assenyalat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!