El PSOE s’ha compromès amb el PNB a cedir al País Basc el Règim Econòmic de la Seguretat Social en un termini màxim de dos anys. El pacte, signat aquest divendres per Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar, inclou que abans d’aquest termini el govern espanyol transfereixi al govern basc les competències que figuren a l’Estatut de Gernika, i aquesta n’és una. Així, els socialistes es comprometen a ampliar el concert econòmic basc, i també a negociar sobre el “reconeixement nacional” d’Euskadi, en una ampliació de l'Estatut que hauria de ser refrendada.

🔴 Negociacions per a la investidura de Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords

Ho ha volgut deixar ben clar el president del PNB, Andoni Ortuzar, aquest divendres, al Congrés dels Diputats, i ha assenyalat que l’acord signat amb el PSOE garanteix la negociació i el traspàs al País Basc de totes les competències pendents, a més d’establir les bases per a negociar el futur autogovern, en un horitzó temporal màxim de dos anys. Ortuzar ha opinat que l'acord suposa un “avenç nítid” en el compliment de l’actual autogovern i de l'Estatut de Guernika. "Els acords que s'aconsegueixin entre tots dos partits hauran de respondre a les demandes majoritàries del Parlament basc", ha precisat el president del PNB, que ha explicitat que la comissió mixta del concert basc tindrà les bases per a fixar les de reposició en les ofertes públiques d'ocupació, així com els màxims globals de la massa retributiva dels treballadors públics. A més, Ortuzar ha celebrat que "això que és per a la comunitat autònoma basca, també serà per a Navarra".

 

 

Actualització de l'Estatut, ratificat pels bascos

Pel que fa a l'autogovern, els socialistes s'han compromès a negociar el "reconeixement nacional d'Euskadi", amb una actualització de l'Estatut que acabin ratificant els bascos. “PSOE i PNB manifesten el seu compromís de negociar de bona fe i tirar endavant un acord que posteriorment ratifiqui el poble basc; el reconeixement nacional d'Euskadi, la protecció de les competències basques i un sistema de garanties basat en la bilateralitat i la foralitat seran àmbits a dialogar i negociar entre tots dos partits”, recull el text signat per Sánchez i Ortuzar.

 

Matèria laboral

Els nacionalistes bascos també han sumat al seu pacte amb el PSOE un paquet de mesures relacionades amb l'àmbit laboral, com la prelació dels convenis bascos sobre els nacionals en un termini de sis mesos. Es tracta d'una qüestió —l'àmbit laboral— primordial pels nacionalistes bascos. Així ho van defensar durant la legislatura passada, cosa que va dur la formació a votar en contra de la reforma laboral, aquella norma salvada a l'últim minut a conseqüència d'un error en el vot del popular Alberto Casero.

Millores en fiscalitat, seguretat i competències dels ferrocarrils

En matèria de fiscalitat, s'amplia el concert econòmic i s'acorda la concertació de nous impostos i els límits de deute, fixats en la comissió mixta del concert. Pel que fa a la seguretat, es reforcen les competències de l’Ertzaintza i la seva presència i participació en àmbits internacionals de seguretat. A banda, PSOE i PNB han pactat transferir al País Basc les competències en matèria de ferrocarrils en un termini de tres mesos. "En els termes de l'última proposa feta pel govern basc", puntualitza únicament el document signat per les dues parts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!