El professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional Joaquín Urias, ha exposat en un fil de twitter que l’actual situació al Parlament de Catalunya, amb discrepàncies per la manera d’entomar la suspensió dels diputats a presó o a l’exili, no pot suposar en cap cas un delicte de desobediència.

Urias recorda que la mateixa suspensió de funcions públiques és automàtica en cas de processament per terrorisme o rebel·lió, però que no està gens clar com s’ha d’executar. A més, també demostra que la suspensió ha de ser sempre compatible amb el dret a la representació política.

Per tot plegat, Urias recorda que és al Parlament a qui competeix decidir com executar la suspensió, això sí, sense alterar les majories parlamentàries. Per tant, considera Urias, “és el Parlament qui ha d’interpretar la llei” i en aquesta situació, “no hi ha lloc per a cap sanció penal”, perquè decidir la fórmula en que s’aplica la suspensió, "és una discussió jurídica legítima, no una desobediència”.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat