El professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional Joaquín Urias, ha exposat en un fil de twitter que l’actual situació al Parlament de Catalunya, amb discrepàncies per la manera d’entomar la suspensió dels diputats a presó o a l’exili, no pot suposar en cap cas un delicte de desobediència.

Urias recorda que la mateixa suspensió de funcions públiques és automàtica en cas de processament per terrorisme o rebel·lió, però que no està gens clar com s’ha d’executar. A més, també demostra que la suspensió ha de ser sempre compatible amb el dret a la representació política.

Per tot plegat, Urias recorda que és al Parlament a qui competeix decidir com executar la suspensió, això sí, sense alterar les majories parlamentàries. Per tant, considera Urias, “és el Parlament qui ha d’interpretar la llei” i en aquesta situació, “no hi ha lloc per a cap sanció penal”, perquè decidir la fórmula en que s’aplica la suspensió, "és una discussió jurídica legítima, no una desobediència”.