El professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional (TC), Joaquín Urias, ha carregat durament contra el Tribunal Suprem pel CatalanGate. Urias en una piulada ha denunciat que "dona cert rubor llegir el resum de la motivació judicial que va permetre la tremenda intromissió en la intimitat d'aquestes persones". Aquest divendres El Mundo ha destapat els motius que van portar al CNI a espiar als líders independentistes, la resposta del professor no han trigat a arribar i ha acusat directament al Tribunal Suprem d'estar preocupat d'altres qüestions, "qui havia de protegir els seus drets sembla més preocupat per defensar la unitat d'Espanya i altres principis polítics". Urias s'ha mostrat indignat davant les paraules que va fer servir el magistrat del Tribunal Suprem, que és responsable del control judicial del CNI per justificar la intervenció de les comunicacions de 18 persones de l'entorn independentista. "Les intervencions telefòniques són l'única manera d'evitar una secessió a Espanya".  Aquesta nova revelació ha fet explotar completament Urias.

Captura tuit Joaquin Urias
Piulada del professor de Dret Constitucional Joaquín Urias

Els arguments del Suprem

Els arguments que han revelat aquest divendres per justificar l'espionatge a líders independentistes és que les intervencions es van realitzar en un moment clau per a l'independentisme, l'octubre de 2019, quan es va conèixer la sentència del judici al procés. Segons afirma El Mundo, entre aquests 18 espiats hi havia el president del Govern, Pere Aragonès (que aleshores era vicepresident i conseller d'Economia), i també persones de l'entorn proper del president a l'exili i eurodiputat Carles Puigdemont. Segons explica el citat diari, aquestes autoritzacions judicials per espiar telèfons mòbils es van explicar als portaveus dels grups parlamentaris a la comissió de secrets de la setmana passada, quan Paz Esteban encara era directora del CNI.

Segons ha avançat El Mundo, les interlocutòries judicials que autoritzaven les escoltes contenien raonaments com: "la necessitat de tallar un nou intent d'atemptar contra la unitat nacional" o "la intenció dels investigats de desprestigiar Espanya promovent activitats delictives". Aquestes justificacions van ser suficients per avalar l'espionatge, a més d'altres arguments personalitzats on es detallen presumptes delictes pels investigats. En totes les interlocutòries s'explica que la mesura presa per combatre l'independentisme és "la intervenció dels telèfons mòbils" dels dirigents independentistes i el seu entorn directe. La setmana passada la ja exdirectora del CNI Paz Esteban va comparèixer a la Comissió de Secrets Oficials del Congrés, però va prohibir expressament als diputats presents obtenir imatges de les interlocutòries judicials dictades pel magistrat de la Sala Tercera Pablo Lucas. A més, Esteban va negar estar implicada en la intervenció de la seixantena de telèfons de dirigents independentistes amb Pegasus tal com ha afirmat CitizenLab.