La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha aprofitat la presa de possessió de la nova directora del CNI, Esperanza Casteleiro, per llançar més llenya al CatalanGate i amenaçar els independentistes catalans. "Els qui ataquen Espanya es trobaran al davant el CNI", ha manifestat la ministra davant la nova directora dels serveis secrets espanyols, la secretària d'Estat de Defensa, Amparo Valcarce, i la subsecretària de Defensa, Encarnación Mateos, a més de la cessada Paz Esteban, i el director del Centre Criptològic Espanyol, Luis Jiménez. 

Després de subratllar que les amenaces, els enemics i les vulnerabilitats "són molts", ha insistit: "Que ningú dubti que aquells que ataquen Espanya, que ho fan de manera sofisticada amb els 'hackeigs' i altres mètodes, trobaran un baluard en els homes i dones del CNI, de la intel·ligència militar de les Forces Armades, de les Forces de Seguretat i de la Justícia, per continuar treballant per la defensa de la llei i una Espanya gran”. La ministra ha fet un paral·lelisme entre Ucraïna, que s'ha mostrat segura que guanyarà la guerra perquè té la raó i la justícia, i el seu Ministeri, que “treballa amb la llei, la raó i la justícia". "Guanyarem totes les batalles que siguin necessàries a favor dels espanyols, els drets, les llibertats, la seguretat i la democràcia”, ha afegit.

Robles ha volgut rendir un "sentit" homenatge als més 120.000 homes i dones de les Forces Armades espanyoles, i als més de 3.000 membres del CNI. "Ells són avui els veritables protagonistes", mentre que els altres, "inclosa jo mateixa som uns mers servidors públics que treballem per Espanya", ha dit. "Des del Jemad, fins a l'últim soldat, fins a l'últim membre del CNI som tots un engranatge que no coneix noms i cognoms perquè sense la feina de tots ells no podríem fer res els altres", ha recalcat. Robles ha insistit en la continuïtat, "una continuïtat amb els màxims objectius, pensant a Espanya, a la seguretat, a la defensa, en aquest gran país del qual ens podem sentir orgullosos". Davant el proper repte de la cimera de l'OTAN, que se celebrarà a Madrid a finals de juny, i el segon semestre de la Presidència de la Unió Europea que ostentarà Espanya el 2023, Robles ha insistit que qui fa la feina són els membres de les Forces Armades i el CNI.

Per part seva, la nova directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Esperanza Casteleiro, que ha promès el seu càrrec, ha dit que assumeix la seva nova funció sabent que és la baula d'una cadena, però amb la seguretat que sap on va, amb qui va, i que coneix bé les persones amb qui col·laborarà i sap "profundament, encara que amb matisos, la missió". Casteleiro ha considerat que les "noves amenaces" exigeixen als serveis d'intel·ligència una nova orientació i capacitació tecnològica per proporcionar la protecció i la seguretat necessàries a les comunicacions del conjunt de la societat.

"Estimada Paz"

 

La ministra de Defensa ha promès "continuïtat" després dels canvis al seu Departament, entre ells el cessament de la directora del CNI després de la polèmica per l'espionatge del CatalanGate i l'anterior del president espanyol, Pedro Sánchez, i diversos ministres. "Estimada Paz". Amb aquestes paraules Robles ha començat la seva intervenció, amb la qual ha tancat un acte que ha qualificat de "formal", però que "pel que fa al fons no presenta cap novetat", i ha destacat la vocació de servei a Espanya dels alts càrrecs, amb humilitat, discreció, prudència i responsabilitat. "És un acte de pura continuïtat, no canviarà res però canviarà molt perquè continuarem impulsant, seguirem treballant. Aquí s'han fet uns esforços molt importants en els últims quatre anys amb una prioritat, els homes i dones, i per ells continuarem treballant", ha assenyalat. Ha insistit de vegades no és fàcil, però "estem amb ells i ho aconseguirem".