Les catalanes Universitat Pompeu Fabra (UPF), Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB) estan entre les 250 millors universitats del món, segons la classificació que ha divulgat avui la publicació britànica Times Higher Education (THE). Al llistat, en canvi, no hi apareix cap universitat espanyola entre aquestes primeres posicions.

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) és el primer centre a nivell espanyol, en el lloc 135, cinc més amunt que el 2017, seguit de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que passa del 147 al 145, i la Universitat de Barcelona (UB), que es manté en el grup entre els llocs 201 i 250.

"L'increment de la representació en el rànquing reflecteix que aquestes universitats s'estan prenent aquestes classificacions mundials més seriosament", ha dit a Efe el director editorial de THE, Phil Baty. Una altra de les noves institucions catalanes que apareixen per primera vegada en el llistat és la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), entre les posicions 601-800.

"Estem veient com Espanya està reconeixent l'important que és comparar-se amb la resta del món", ha ressaltat Baty, per a qui la més gran obertura dels centres per compartir dades sobre el seu funcionament i la seva voluntat de ser avaluats en el rànquing és el principal motor darrere de la millora d'aquest any.

Sector vibrant

Subratlla també que alguns dels centres catalans que encapçalen la llista són relativament joves: "Per exemple, la que lidera el llistat nacional, la Universitat Pompeu Fabra, així com la UAB, tenen menys de cinquanta anys", la qual cosa als seus ulls revela "un sector vibrant".

"Les universitats cada vegada són més importants en la fortalesa econòmica d'una nació. Són la base de la innovació tecnològica i promouen noves formes de fer negocis", ha afegit el responsable de la llista, encapçalada un any més per les britàniques Oxford i Cambridge, en el primer i segon lloc, respectivament.

La Universitat d'Stanford, l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech), ocupen les següents posicions.