Des de l'anunci del president espanyol Pedro Sánchez sobre les mesures per estalviar el consum energètic que la crisi econòmica ha provocat d'ençà de la guerra d'Ucraïna, el debat ha derivat en un cos a cos entre aquest i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Les mesures, inicialment, es van tapar mediàticament per la proposta de Sánchez de no portar corbata en ple estiu mentre ho anunciava vestit amb una americana. Des de la setmana passada, la tensió amb Madrid ha anat derivant fins escoltar aquest titllar "d'egoïsta" Ayuso.

"No ho aplicarem"

El motiu? L'amenaça de la popular de portar al Tribunal Constitucional l'anunci fet per La Moncloa. El seu vicepresident, Enrique Ossorio, ha assegurat que analitzaran el Reial Decret “seriosament” i emprendre accions legals. “Analitzarem seriosament el Reial Decret i si no és constitucional, el recorrerem davant del TC, ha amenaçat aquest dimarts el número dos d'Ayuso. “Tot allò que ens sembli negatiu pels madrilenys i també, per descomptat, pels espanyols, la Comunitat de Madrid, dins del seu àmbit de competències, que no sigui normativa bàsica, evidentment no ho aplicarà”. La mà dreta d'Ayuso ha indicat que és "una ingerència descomunal" que l'Executiu es posi a decidir "quina és la temperatura que hi ha d'haver en un lloc comercial, en un restaurant, en un cinema, perquè ja el comerciant i l'empresari ja ho sap que és la temperatura que ha de posar per estalviar energia".

Un 7% menys de consum energètic

El primer pla d'estalvi de Pedro Sánchez es marca el repte de reduir un 7% el consum. L'oposició inicial de Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica, va aconseguir una excepció nova en matèria energètica per a Espanya. En concret, no haurà de reduir un 15% el consum del gas, ja que és un dels proveïdors principals a la resta de socis de la Unió Europea. Però es notaran els canvis. Entre les noves mesures aprovades per l'estalvi energètic del govern de Pedro Sánchez, n'hi ha una que ha cridat especialment l'atenció en les últimes hores: el límit a 27 graus de l'aire condicionat a l'estiu i de la calefacció a 19 a l'hivern. La punta de llança dels retrets és un tuit d'Ayuso a la resposta inicial amb un contundent: "Madrid no s'apaga".

Segons el parer de la popular, aquesta iniciativa "genera inseguretat i espanta el turisme i el consum", motiu pel qual ja ha descartat que entri en funcionament al seu territori, on sembla que no hi haurà límit per als aires condicionats. Anant més enllà, Díaz Ayuso assegura que també provoca "obscuritat, tristesa i pobresa", mentre assenyala als promotors de la mesura, l'Executiu, ja que creu que el nou topall és una cortina de fum que tapa la pregunta real que es fan els habitants de l'Estat: "Quin estalvi s'aplicarà el govern espanyol a si mateix?".